
Avskjedsforelesning av Torleif Elgvin
Mitt møte med Dødehavsrullene kalte han forelesningen, der han gav oss et innblikk i det omfattende arbeidet han og hans kollegaer fra hele verden har lagt ned.
Studier av bittesmå fragmenter av papyrus. Avsløringen av forfalskningene. Og utgivelse av tekstene, så hele verden kunne få se.
-Publiseringstakten hans står det stor respekt av, sier avdelingsleder for Teologi, religion og filosofi ved NLA, Gunnar Innerdal. - Mange av arbeidene er nybrottsarbeid som virkelig bringer ny kunnskap om gamle bibelske og mellomtestamentlige tekster.
Tett på det jødiske miljøet for 2000 år siden
Torleif Elgvin har viet mye av livet sitt til forskningen på Dødehavsrullene. Å gjenskape tekstene som har ligget gjemt i huler i ørkenen nær Dødehavet i 2000 år må uten tvil ha vært krevende, og Elgvin forklarer hva som er grunnen til at han fortsatt er interessert i å reise til laboratoriet i Jerusalem å oppdage mer gjennom mikroskopet.
– Det er nysgjerrighet på det jødiske miljøet som Jesus, de første disiplene og de første nytestamentlige forfatterne hørte til. Og det jødiske miljøet i generasjoner før det. Å komme tett på disse tekstene bringer meg litt nærmere slike gamle, gudfryktige som Simon og Anna. Kanskje jeg aner litt av bokhyllen til Paulus sin rabbinerlærer i Jerusalem og litt av bokhyllen til Jesus sin synagogelærer i Nasaret og andre steder i Galilea. Jeg ser at Skriftene var produktive den gang og gjorde noe med menneskers liv. Og det har jeg tillitt til at de fortsatt kan gjøre, både i mitt eget liv og andres liv, sier Elgvin.
Torleif Elgvin på laboratoriet i Jerusalem i 2005
Tekstene som fortsatt betyr noe
I omtalen Elgvin får av mange av dem som har jobbet sammen med han eller hatt han som foreleser, er at Torleif ser de rundt seg, går en ekstra mil for å tilrettelegge for god læring, og det påpekes at han har et øye for å oppdage nye forskertalenter. Elgvin selv sier han er opptatt av å formidle det han brenner for.
-For meg å få være en liten skriver som står på skuldrene til skrivere fra 2000 år tilbake, det er et privilegium. Og også da å formidle at bibeltekstene fortsatt er kreative og kan gjøre noe i menneskers liv. Det håper jeg at jeg også av og til får formidlet til studentene.
Vil fortsette forskning og undervisning
Selv om Elgvin nå er pensjonist kommer han ikke til å gi seg med det arbeidet som betyr mye for han. -Det er veldig fint å ha en avrunding etter mange år på NLA og tidligere Høgskolen i Staffeldtsgate. Samtidig er det en overgang til en fortsettelse til at jeg innimellom skal undervise og vil ha kontakt med høgskolen og studentene, og fortsette og skrive og forske på bibelfag hvor jeg har mitt hjerte, sier Elgvin som også bekrefter at han kommer til å fortsette arbeidet med Dødehavsrullene.
-Det er fortsatt nye blekkflekker å oppdage når jeg sitter på laben i Jerusalem med gamle fragmenter av pergament og papyrus, som hjelper oss å forstå noen tekster enda bedre. Nye ord kan dukke opp og rekonstrueres.
Takk
-Vi vil takke Torleif for mange store og ulike slags bidrag til NLA Høgskolen og forløperne gjennom mange år. Vi er veldig glade for at vi fortsatt skal få ha ham som deltaker i vårt fagmiljø og forskningsmiljø, og kanskje med en og annen forelesning, avslutter Gunnar Innerdal.
Se hele forelesningen i videoen under.