Tiltrekningskraft mellom barn og vann

- Hva er det med barn og vann, undret Sigve Ladstein. Undringen førte til utvikling av naturfagsoppgaver som inviterer barnehagebarn til å forske nettopp med vann.

Sigve_Ladsteins_bilde_-_forskerfro-nett.jpg

Sigve Ladstein er førstelektor i naturfag. Han var med den nordiske forskergruppen NatGrep, der en del av forskeroppdraget var å utvikle naturfaglig arbeid for barnehager, og nå er to av Ladsteins eksperimenter publisert på nettstedet forskerfrø.no. Forskerfrø er en tjeneste fra Nasjonalt senter for naturfag i opplæringen, og nettstedet fungerer som en base der barnehagelærere kan hente inspirasjon og få tips til naturfagsoppgaver som kan brukes i barnehagene.

- Nettstedet er en kjemperessurs for alle som jobber i barnehage, og for alle barnehagelærerstudenter, sier Ladstein.

Og når eksperimentene har både magi, sølevann og sukker i tillegg til vann som nøkkelord er det kanskje ikke rart at barnehagebarn kan bli begeistret.

Fascinasjon for sølepytten

Ladsteins utgangspunkt var altså vann, og fascinasjonen for vann.

- Vann er veldig fascinerende og spennende; ser barn en sølepytt virker det som om vannet har en magnetisk tiltrekningskraft på dem. Hva er grunnen til det? Er det lyden, er det opplevelsen av vann som skvulper? Det er noe magisk med vann, og det var bakgrunnen for det jeg gjorde, forteller Ladstein.

Gir gode dialoger

De to eksperimentene som Ladstein nå har fått publisert hos forskerfrø, heter «Magisk vann og sukker» og «Filtrering av sølevann». I den første får barn observere hvordan sukker gradvis forsvinner i vann, mens smaken forteller noe annet, og i den andre utforskes det hva sølevann egentlig er. Han fikk besøke en lokal barnehage for å la barn prøve eksperimentene.

- I de to forsøkene bruker man enkle og billige ting, og du kan ha mye gøy med det. Du får gode dialoger med barna, de undrer seg og kommer opp med spennende forklaringer, er Ladstein sine erfaringer.

 

Tekst: Monica Linn B. Fürstenberg

Foto: Sigve Ladstein

Denne saken ble først publisert i Servus, nr.1 2016.

Av Marie Furhovden - Publisert 15.03.2016. Oppdatert 15.03.2016

4 siste nyheter:
Trenger du noen å snakke med?
Den nye studentpresten ved NLA Høgskolen i Bergen er opptatt ...
En livsnær kirke - hvordan våge å være nær livet
Meld deg på seminaret som NLA Høgskolen og Sjømannskirken a...
Humans not for sale! Listening to, learning from and living in solidarity with the people on the margins of society
Åpent seminar med Chandran Paul Martin i Sandviken mandag 13....
Beslutningsvegring - et ledelsesproblem
Professor Paul Otto Brunstad har gitt ut boken "Beslutningsveg...