Satte søkelys på ulovlig og farlig utleie – vant pris

Jonas Borge Svendsen, Jonas Sivertsen Fossing og William Kirkevold, tredjeårsstudenter på journalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, ble i går kveld tildelt hovedprisen i konkurransen «Journalistikk som betyr noe».

Journalistikk_som_betyr_noe_vinnere_Fossing_Kirkevold_Svendsen-red.jpg

Studentene vinner prisen for saken «Bolighaier tjener gode penger på studenters bekostning», hvor de dokumenterer at ulovlig og farlig utleie foregår i Kristiansand.

Studentene bruker en rekke skriftlige og muntlige kilder, og de konfronterer en profesjonell utleier med ulovlige forhold i hans leiligheter. I saken kombineres skrift og video, og i en videosnutt vises hvordan en leilighet har helseskadelig mugg på veggene og at rømningsveien gjennom et vindu ikke er mulig å benytte fordi vinduet ikke lar seg åpne. Dette er avdekking av forhold som potensielt kan sette mennesker i livsfare.

- Studentene har vært litt snille som har anonymisert utleieren, sier jurymedlem Tarjei Leer-Salvesen, som er imponert over det grundige arbeidet.

Studentene vinner prisen fordi de gjennom saken går rett inn i pressens samfunnsrolle ved å avdekke svært kritikkverdige forhold som kan gå utover menneskers liv og helse.

Konkurransen «Journalistikk som betyr noe» har som mål å motiverer studentene til å lage saker som har betydning i samfunnet. Konkurransen arrangeres i samarbeid med Institutt for Journalistikk (IJ), som leverer premien på et valgfritt IJ-kurs. Juryen har bestått av instituttleder for IJ, Eivind Lid, journalist Tarjei Leer-Salvesen og høgskolelektor Bjørg M. Nyjordet.

- Vi er veldig takknemlig for at IJ er med å arrangere denne konkurransen, sier Bjørg M. Nyjordet, høgskolelektor i journalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

- Det er viktig å utdanne journalister som tar pressens samfunnsrolle på alvor. Premien henger svært høyt og er med på å motivere til å lage viktige saker!

I tillegg til hovedprisen, fikk 5 studenter hederlig omtale for sine saker, om forurensende brøytesnø som dumpes i sjøen, og om en sentral fotoboks i Baneheitunnelen som skrus av på grunn av manglende ressurser.

 
Oversikt vinnere 2016

Hovedpremie IJ-kurs:

  • Borge Svendsen, Jonas Sivertsen Fossing og William Kirkevold (fra 3. år), for saken «Bolighaier tjener gode penger på studenters bekostning».

Hederlig omtale/Aftenposten Innsikt:

Foto: Hilde Kristin Dahlstrøm
Tekst: Bjørg Marit Nyjordet

Av Marie Furhovden - Publisert 03.06.2016. Oppdatert 03.06.2016

4 siste nyheter:
Trenger du noen å snakke med?
Den nye studentpresten ved NLA Høgskolen i Bergen er opptatt ...
En livsnær kirke - hvordan våge å være nær livet
Meld deg på seminaret som NLA Høgskolen og Sjømannskirken a...
Humans not for sale! Listening to, learning from and living in solidarity with the people on the margins of society
Åpent seminar med Chandran Paul Martin i Sandviken mandag 13....
Beslutningsvegring - et ledelsesproblem
Professor Paul Otto Brunstad har gitt ut boken "Beslutningsveg...