Pågående kusmautbrudd blant studenter

Har du vært i kontakt med en person som er smittet av kusma? Blir du syk, men mangler fastlege i Bergen, kan du ta kontakt med SiB Legene.

Smittervernoverlegen i Bergen kommune skriver  om kusmautbrudd i studentmiljøer:

Det er for tiden et pågående utbrudd av virussykdommen kusma i studentmiljøet i Trondheim, med mistenkte tilfeller også på Vestlandet og i Bergen.
Kusmasmitte gir som regel febersykdom med hevelse i spyttkjertler, og hos noen menn et mer omfattende sykdomsbilde med betennelse i testikler og bitestikler som kan føre til nedsatt fruktbarhet.
Viruset smitter ved nærdråpesmitte eller ved kontakt med spytt fra en smittet person, og man er vanligvis smittsom én uke før og én uke etter hevelse i spyttkjertlene.

Det er viktig at alle studenter tar forhåndsregler mot smitte. Dette kan de gjøre ved å ha generelt god håndhygiene, unngå nærkontakt hode mot hode, ikke dele drikkeflasker eller på andre måter komme i kontakt med spytt og dråpesmitte.

Vaksine mot kusma inngår i MMR-vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet, men effekten av vaksinen avtar etter noe tid. Mye tyder på at fullvaksinering allikevel gir et mildere sykdomsforløp og lavere smittsomhet.
Vi anbefaler at alle, også de som er fullvaksinerte, som har hatt nærkontakt med en kusmasmittet person får en påfyllingsdosedose MMR-vaksine. Det samme gjelder de som bare har én vaksinedose og utenlandsstudenter som ikke er fullvaksinerte.

Studenter som har vært i kontakt med en kusmasmittet person og alle studenter som ikke er fullvaksinerte kan ta kontakt med Smittevernkontoret på tlf. 55565880 og avtale time til vaksinering.
Studenter som har vært utsatt for smitte og blir syke bør oppsøke sin fastlege for nærmere undersøkelser og prøvetaking. Dersom man ikke har fastlege i Bergen, kan de henvende seg til 7 Fjell legekontor eller Legene på Høyden.De som har behov for det kan ta kontakt med SiB Legene ved;

7 Fjell Legesenter
Solheimsgaten 23
Telefonnummer:
(+47) 57988777
Telefontid:
Mandag-Fredag 9-12 og 13-15

eller

Legene på Høyden
Christiesgate 13
5015 Bergen
Bestill time via SMS:
Send LPH + fødselsdato, ditt navn og grad av hast til 2380.
Eller ring 52695151
Dersom du ikke har fastlege hos oss må du ringe for å bestille time

Av Monica Linn Fürstenberg - Publisert 04.11.2015. Oppdatert 05.11.2015

4 siste nyheter:
- Jeg føler meg som en underdog
Malin Joneid Ellefsen har ikke seilet lett gjennom rundene i T...
- Å synge på TV er en ære
Mirjam Johanne Omdal (26) hadde egentlig ikke noe ønske om de...
Konkurrerer om tittelen ”Norges beste stemme”
Tidligere NLA-student Olaves Fiskum har gjennom det populære ...
Slik åpnet Gimlekollen verden for Håvard
Studieturen med Gimlekollen for snart ni år siden ble starten...