Trives med årlig IKF-besøk

- Vi var veldig spente første gang vi fikk besøk av studenter fra NLA og er veldig glad for at IKF-studenter kommer på besøk årlig, sier Mei Jeng.

F.v._Mei_Jeng_Xiao_Yu_datter_og_Xiu_Min_mor.jpg

– Jeg var redd studentene ikke ville like maten og at livet i landsbyen ville være for tøft, sier Mei Jeng (tv.). Her sammen med datteren Xiao Yu og moren Xiu Min.

Tre år på rad har IKF-studenter som del av studieturen til Kina, besøkt landsbyen Da Wo Tang i Yunnan- provinsen. I landsbyen bor det 18 familier og alle er etniske miao, en minoritetsgrupppe i Kina. De er bønder og de fleste i landsbyen er kristne. IKF-studentene bor hos vertsfamilier i to netter og får muligheten til å oppleve hvordan en familie i rurale Kina bor. Mei Jeng og hennes familie har i tre år på rad vært vertsfamilie.

Får stadig mer erfaring med norske gjester
- Første gang vi ble spurt om å være vertsfamilie ble jeg veldig glad for at vi fikk mulighet til å få gjester langveisfra, men så begynte jeg å bekymre meg, forteller Mei Jeng. – Jeg var redd de ikke ville like maten og at livet i landsbyen ville være for tøft. De første studentene som kom på besøk spiste veldig lite fordi maten var for sterk, så nå krydrer jeg mindre, smiler Mei Jeng.

Huset_til_Mei_Jeng_og_fam.JPG

Huset til Mei Jeng og familien.

Språket er en utfordring
Familien i landsbyen snakker stort sett miao eller mandarin og det blir en del utfordringer i kommunikasjonen.

– Jeg skulle ønske jeg kunne kommunisert mer med studentene. Jeg ville spurt de om hvilken mat de spiser og hva som dyrkes i Norge, forklarer Mei Jeng. –Stort sett går det greit tross manglende felles språk. Studentene er høflige og prøver virkelig å forstå. Og når vi ikke forstår hverandre, smiler de og er hyggelige uansett.

Xiao Yu, Mei Jengs datter, ser frem til besøket fra NLA. Hun bor på skolen i ukedagene og kommer hjem hver helg. Fredagen i mars da NLA-studentene kom på besøk, løp hun hjem fra skolen for å hjelpe til med forberedelsene.

– Min datter fortalte klassekamerater om besøket fra Norge og har invitert dem på besøk. I fjor fikk Xiao Yu veldig god kontakt med en av studentene og de ble gode venner. Min mann og jeg oppmuntrer Xiao Yu til å lære seg engelsk slik at hun i fremtiden kan kommunisere med studentene som kommer på besøk.

Mei_Jeng_og_fam_har_tre_IKF-stud_pa_besok._F.v_Cecilie_Ewa_og_Emilie.JPG

Mei Jeng og familien med tre IKF-studenter på besøk. F.v. Cecilie, Ewa og Emilie.NLA samarbeider med TCG Nordica
Guan Cun som jobber med kulturutvekslingsprogram ved TCG Nordica i Kunming, har organisert landsbyoppholdet for IKF-studentene. Guan Cun forklarer at Nordicas ønske er at studentene skal få oppleve hvordan Miao-folket bor, lærer om livet deres og bli litt kjent med deres kulturelle tradisjoner.

– Familiene i landsbyen trives med besøket. De får muligheten til å bli kjent med mennesker med en annen kulturell bakgrunn og samtidig gir det familiene litt inntekt, sier Guan Cun. – Og studentene, fortsetter Guan Cun, gir veldig gode tilbakemeldinger. Flere sier at det er denne delen av turen de vil huske best.

Tekst og foto: Solveig Omdal

Av Monica Linn Fürstenberg - Publisert 28.12.2015. Oppdatert 23.12.2015

4 siste nyheter:
Pest på Madagaskar
Det er pestepidemi på Madagaskar, men alle NLA-studentene som...
Siri (22) tar et semester i England
Siri Stensland er utvekslingsstudent i England og ser fram til...
- Jeg føler meg som en underdog
Malin Joneid Ellefsen har ikke seilet lett gjennom rundene i T...
- Å synge på TV er en ære
Mirjam Johanne Omdal (26) hadde egentlig ikke noe ønske om de...