Tiltrekningskraft mellom barn og vann

- Hva er det med barn og vann, undret Sigve Ladstein. Undringen førte til utvikling av naturfagsoppgaver som inviterer barnehagebarn til å forske nettopp med vann.

Sigve_Ladsteins_bilde_-_forskerfro-nett.jpg

Sigve Ladstein er førstelektor i naturfag. Han var med den nordiske forskergruppen NatGrep, der en del av forskeroppdraget var å utvikle naturfaglig arbeid for barnehager, og nå er to av Ladsteins eksperimenter publisert på nettstedet forskerfrø.no. Forskerfrø er en tjeneste fra Nasjonalt senter for naturfag i opplæringen, og nettstedet fungerer som en base der barnehagelærere kan hente inspirasjon og få tips til naturfagsoppgaver som kan brukes i barnehagene.

- Nettstedet er en kjemperessurs for alle som jobber i barnehage, og for alle barnehagelærerstudenter, sier Ladstein.

Og når eksperimentene har både magi, sølevann og sukker i tillegg til vann som nøkkelord er det kanskje ikke rart at barnehagebarn kan bli begeistret.

Fascinasjon for sølepytten

Ladsteins utgangspunkt var altså vann, og fascinasjonen for vann.

- Vann er veldig fascinerende og spennende; ser barn en sølepytt virker det som om vannet har en magnetisk tiltrekningskraft på dem. Hva er grunnen til det? Er det lyden, er det opplevelsen av vann som skvulper? Det er noe magisk med vann, og det var bakgrunnen for det jeg gjorde, forteller Ladstein.

Gir gode dialoger

De to eksperimentene som Ladstein nå har fått publisert hos forskerfrø, heter «Magisk vann og sukker» og «Filtrering av sølevann». I den første får barn observere hvordan sukker gradvis forsvinner i vann, mens smaken forteller noe annet, og i den andre utforskes det hva sølevann egentlig er. Han fikk besøke en lokal barnehage for å la barn prøve eksperimentene.

- I de to forsøkene bruker man enkle og billige ting, og du kan ha mye gøy med det. Du får gode dialoger med barna, de undrer seg og kommer opp med spennende forklaringer, er Ladstein sine erfaringer.

 

Tekst: Monica Linn B. Fürstenberg

Foto: Sigve Ladstein

Denne saken ble først publisert i Servus, nr.1 2016.

Av Marie Furhovden - Publisert 15.03.2016. Oppdatert 15.03.2016

4 siste nyheter:
Pest på Madagaskar
Det er pestepidemi på Madagaskar, men alle NLA-studentene som...
Siri (22) tar et semester i England
Siri Stensland er utvekslingsstudent i England og ser fram til...
- Jeg føler meg som en underdog
Malin Joneid Ellefsen har ikke seilet lett gjennom rundene i T...
- Å synge på TV er en ære
Mirjam Johanne Omdal (26) hadde egentlig ikke noe ønske om de...