Satte søkelys på ulovlig og farlig utleie – vant pris

Jonas Borge Svendsen, Jonas Sivertsen Fossing og William Kirkevold, tredjeårsstudenter på journalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, ble i går kveld tildelt hovedprisen i konkurransen «Journalistikk som betyr noe».

Journalistikk_som_betyr_noe_vinnere_Fossing_Kirkevold_Svendsen-red.jpg

Studentene vinner prisen for saken «Bolighaier tjener gode penger på studenters bekostning», hvor de dokumenterer at ulovlig og farlig utleie foregår i Kristiansand.

Studentene bruker en rekke skriftlige og muntlige kilder, og de konfronterer en profesjonell utleier med ulovlige forhold i hans leiligheter. I saken kombineres skrift og video, og i en videosnutt vises hvordan en leilighet har helseskadelig mugg på veggene og at rømningsveien gjennom et vindu ikke er mulig å benytte fordi vinduet ikke lar seg åpne. Dette er avdekking av forhold som potensielt kan sette mennesker i livsfare.

- Studentene har vært litt snille som har anonymisert utleieren, sier jurymedlem Tarjei Leer-Salvesen, som er imponert over det grundige arbeidet.

Studentene vinner prisen fordi de gjennom saken går rett inn i pressens samfunnsrolle ved å avdekke svært kritikkverdige forhold som kan gå utover menneskers liv og helse.

Konkurransen «Journalistikk som betyr noe» har som mål å motiverer studentene til å lage saker som har betydning i samfunnet. Konkurransen arrangeres i samarbeid med Institutt for Journalistikk (IJ), som leverer premien på et valgfritt IJ-kurs. Juryen har bestått av instituttleder for IJ, Eivind Lid, journalist Tarjei Leer-Salvesen og høgskolelektor Bjørg M. Nyjordet.

- Vi er veldig takknemlig for at IJ er med å arrangere denne konkurransen, sier Bjørg M. Nyjordet, høgskolelektor i journalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

- Det er viktig å utdanne journalister som tar pressens samfunnsrolle på alvor. Premien henger svært høyt og er med på å motivere til å lage viktige saker!

I tillegg til hovedprisen, fikk 5 studenter hederlig omtale for sine saker, om forurensende brøytesnø som dumpes i sjøen, og om en sentral fotoboks i Baneheitunnelen som skrus av på grunn av manglende ressurser.

 
Oversikt vinnere 2016

Hovedpremie IJ-kurs:

  • Borge Svendsen, Jonas Sivertsen Fossing og William Kirkevold (fra 3. år), for saken «Bolighaier tjener gode penger på studenters bekostning».

Hederlig omtale/Aftenposten Innsikt:

Foto: Hilde Kristin Dahlstrøm
Tekst: Bjørg Marit Nyjordet

Av Marie Furhovden - Publisert 03.06.2016. Oppdatert 03.06.2016

4 siste nyheter:
- Jeg føler meg som en underdog
Malin Joneid Ellefsen har ikke seilet lett gjennom rundene i T...
- Å synge på TV er en ære
Mirjam Johanne Omdal (26) hadde egentlig ikke noe ønske om de...
Konkurrerer om tittelen ”Norges beste stemme”
Tidligere NLA-student Olaves Fiskum har gjennom det populære ...
Slik åpnet Gimlekollen verden for Håvard
Studieturen med Gimlekollen for snart ni år siden ble starten...