Lukrativ utveksling med Erasmus+

På utveksling i Tsjekkia fikk Mats Wiberg oppleve landet, diskutere politikk, spise ute nesten hver dag og bli kjent med folk fra hele verden. Med Erasmus+-stipend gikk han til og med i pluss.

15. september er det frist for å søke om utveksling for NLA-studenter som studerer pedagogikk, grunnskolelærer, journalistikk og interkulturelle studier.

Wiberg er grunnskolelærerstudent og valgte å ta et semester på utveksling til Praha, på Metropolitan University Prague.

Hva vil du si til andre som vurderer å dra?

– Jeg vil anbefale å reise, det er ingenting å tape! Du får støtte og det er kjempespennende. Alle andre utvekslingsstudenter er veldig kontaktsøkende, de er der av akkurat samme årsak som deg selv. Så du finner noen å være sosial med. Bare reis!

Fordelene med Erasmus+ overbeviste

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe annerledes og var også litt skolelei. Jeg ville ha litt variasjon i hverdagen. Målet var egentlig å dra et sted det er varmt, men da jeg hørte fordelene med å reise med Erasmus+-stipend, gikk jeg for Europa.

På Universitetet i Praha valgte han ulike emner innenfor samfunnsfag. Han var godt fornøyd med studiene og ble kjent med andre studenter fra hele verden.

– Det var mange utvekslingsstudenter der. Fra Japan, Filippinene, USA, Spania og Italia. Egentlig fra over alt, sier han og forteller at de på fritiden valgte å reise mye rundt.

Billig å være norsk i Tjekkia

Å reise og oppleve noe nytt, er det som driver mange til å dra på utveksling. Det behovet hadde også Wiberg. Og ikke dumt at det var både enkelt og billig.

– Buss er veldig billig, så vi kunne ta buss et par timer utenfor Praha for å se noe nytt. Så det var kjempefint. Det er mange reisemuligheter utenfor Praha. Byen ligger jo rett ved det tyske grensen, så mange tok buss eller tog til Berlin og byer i Polen.  Stort sett hele Europa går det billige turer til. Nå reiste ikke jeg så langt, men jeg vet det var flere som hadde spart opp og benyttet seg av muligheten til å reise mer rundt i Europa, forteller Wiberg.

Spiste mye ute

Å være norsk i Tjekkia er altså lukrativt og Wiberg forteller at han stort sett spiste ute hver dag og satt igjen med mer penger enn han ville ha gjort hjemme. Eneste som var like dyrt, var husleie.

– Selv om man kanskje ender opp med å betale det samme der i husleie som hjemme, gikk jeg i pluss hver måned på grunn av stipendet fra Erasmus, forteller han. 

Spent på nivået på skolen og det sosiale

Mange studenter er spente før utveksling og det var også Mats Wiberg.

– Jeg var kanskje mest spent på nivået på skolen. Jeg er ganske trygg i engelsk, men det var jo litt vanskelig å vite hvordan det skulle bli. Men nivået var ikke noe å bekymre seg for. Det var som her hjemme, om ikke litt enklere. Det sosiale var heller ikke noe problem, sier Wiberg som opplevde at alle utvekslingsstudentene var interessert i å bli kjent.

Forelesere med spennende erfaring

Med samfunnsfag på timeplanen var Wiberg svært fornøyd med foreleserne som hadde nærhet til kunnskap på en helt spesiell måte.

– Jeg hadde ett emne som handlet om internasjonale relasjoner. Hun som holdt de forelesningene holdt også taler i EU og hun hadde veldig relevant arbeidserfaring og trakk det inn i undervisningen. En annen hadde jobbet 40 år i Midtøsten. Det var veldig spennende. Det var også gøy å komme et helt annet sted der man for eksempel kan diskutere politikk med mennesker som har andre verdier enn oss. Vi diskuterte mye Russland-Ukraina-konflikten og det var spesielt å høre hvordan den beskrives gjennom tsjekkiske øyne. Det var lærerikt, sier han.