F.v.: Richard James Myhre Gåssand, Hanne Mellingen, Yngve Christiansen, Odette Tetlie, Ane Evjen Gjøvåg, André Søfteland , Kristin Lytskjold Raknes og Pål Buhl-Mortensen i metal sciene operaen "Fish to Mars". Foto: Jarle H. Moe
F.v.: Richard James Myhre Gåssand, Hanne Mellingen, Yngve Christiansen, Odette Tetlie, Ane Evjen Gjøvåg, André Søfteland , Kristin Lytskjold Raknes og Pål Buhl-Mortensen i metal sciene operaen "Fish to Mars". Foto: Jarle H. Moe

Forskningsformidling i metal-opera-drakt

På Akvariet i Bergen har du mulighet til å få med deg spennende havforskning og utvikling av forskningsformidling i metal science operaen «Fish to Mars».
10., 11. og 14. mai 2019
Akvariet i Bergen
Tid: klokken 19.00
Sted: Akvariet i Bergen

– Dette er en helt annen måte å formidle kunnskap på, forteller en engasjert Odette Tetlie, høgskolelektor i drama ved NLA Høgskolen.

Fredag 10. mai går hun inn i rollen som Lola Larsen, heltinnen og eksperten på lungefisk, i metal science operaen «Fish to Mars» når forestillingen har urpremiere på Akvariet i Bergen. 

Tre års arbeid

Men metal, science og opera henger kanskje ikke naturlig sammen for folk flest, så litt bakgrunnsinformasjon kan være på sin plass.

Prosjektet er et samarbeid mellom uavhengige kunstnere og institusjonene Universitetet i Bergen, Havforskningsinstituttet, Høgskulen på Vestlandet, NLA Høgskolen, University of California Berkeley og Akvariet i Bergen. 

– Det er tre år siden marinbiologen professor Karin Pittman tok kontakt med meg. Hun hadde sett «Svartediket» (Brakstads første metalmusikal) på DNS. Hun er metalfrelst og dessuten en av verdens fremste forskere på livet i havet. Hun hadde en idé om å bruke metalmusikk til å formidle forskning. Det ble starten på et samarbeid som har ført til operaen «Fish to Mars», forteller komponist Arild Brakstad til BA. 

 

Romfart til Mars

Odette Tetlie har også vært engasjert i forestillingen i tre år før den nå er en fullverdig forestilling, og har altså hovedrollen som Lola Larsen.

– Lola Larsen leder reisen med romskipet «Gadfly» til Mars, der de skal finne ut om lungefisken kan overleve. For hvis lungefisken kan overleve der er målet å finne ut om forskerne kan bruke gener fra lungefisken til å sikre at også mennesker kan overleve på Mars, forteller Tetlie.

Fra prøvene: Dr. Lola Larsen (Odette Tetlie) i en ballade der hun motvillig innser at hun må ta med lungefisken til Mars. Foto: Simon M. Valentine

 

Hun understreker at forskningen som ligger til bunn for operaen er reell og aktuell, selv om selve historien om romfart til mars er fiksjon.

Professor Pittman har trukket inn en rekke velrenommerte internasjonale forskere og deres arbeid i skapelsen av operaen.

 – Kort sagt mener mange av dem at alt vi eventuelt kan oppdage på planeten Mars, allerede finnes på de store dypene i verdens hav, forklarer komponist Brakstad til BA.

 

Ny måte å formidle forskning

Hendelsene i «Fish to Mars» er altså basert på eksisterende kunnskap, men bruker opera for å hoppe bukk over intellektualisering av det vi vet om havet, livets opphav og datalagring. Mye kan formidles scenisk gjennom musikk, bilder og fortelling. Skaperne av «Fish to Mars» mener at å engasjere publikum er nøkkelen til suksessfull forskningskommunikasjon

For Tetlie er nettopp det å utvikle en ny måte å kommunisere forskning på spennende:

– For min egen del er det viktig å forske på hvordan vi kan bruke kunstfeltet som arena for forskningskommunikasjon. Det er viktig å kunne finne alternative måter å formidle kunnskap på, sånn at vi kan engasjere og skape interesse for flere mennesker i viktige forskningsfelt, avslutter hun.

 

Forestillingen spilles 10., 11. og 14. mai 2019 klokken 19.00 på Akvariet i Bergen.