Siri (22) tar et semester i England

Siri Stensland er utvekslingsstudent i England og ser fram til et intensivt semester med mange opplevelser og utfordringer

Siri Stensland (22) fra Haugesund studerer bachelor i journalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, men har valgt å ta utveksling i England dette semesteret. Hun studerer på University of Winchester, som NLA har samarbeidsavtale med.

- Jeg har alltid sett for meg at jeg vil dra på utveksling. Jeg har både venner og ei søster som har hatt gode erfaringer med det og jeg har alltid vært glad i å reise. I tillegg synes jeg det var på tide med en ny utfordring etter å ha bodd tre år i Kristiansand, sier Siri.

Språk var også en viktig faktor og hun valgte et engelskspråklig land for å bli tryggere i engelsk.

- Det akademiske språket går stort sett greit, fordi jeg kjenner mange av faguttrykkene fra tidligere. Det er faktisk mer utfordrende i en del hverdagssituasjoner, blant annet med dem jeg bor med som snakker et ungdommelig språk med mye sleng, forteller hun.

Bra og passelig stor studentby

Siri bor på campus. Hun har eget rom, men deler kjøkken med syv og bad med fire andre studenter.

- Det fungerer veldig greit og de andre som bor her er hyggelige. Det er litt uvant å dele kjøkken og bad med så mange, og de andre er noen år yngre enn meg, men totalt sett så synes jeg det går fint, sier Siri.

Winchester er en middels stor by i Hampshire, og er ifølge Siri en oversiktlig og bra studentby.

- Det er korte avstander til det meste, og enkelt å finne fram. Det er lett å bli kjent med folk, og det er faktisk et ganske stort norsk miljø her. Og hvis noen er usikre, så kan jeg love at det er mange i samme situasjon, selv om de fleste skal være her i tre år og ikke tre måneder, sånn som meg.

God oppfølging

Siri tar blant annet et sosiologifag og et fag om politikk. Hun har tidligere tatt utviklingsstudier på UiA, og mener at slike fag er relevant i yrket som journalist. Klassene er relativt små med 20-30 studenter og hun er glad for å slippe store forelesningssaler. Selv om det blir tre intensive måneder med mye undervisning og mange innleveringer, så skryter hun av universitetet og det faglige opplegget.

- Det er forelesninger nesten hver dag og de fører faktisk fravær. Det er lov å være borte fra undervisningen, men da må man gi beskjed. De er veldig opptatt av å følge oss opp, og hvis noen er borte, så kan de ringe for å høre hvordan det går. De ansatte her har også vært veldig flinke i forkant av oppholdet med å svare på spørsmål og hjelpe oss i gang. Det mest utfordrende er det praktiske, som å finne fram på biblioteket, men der har jeg fått hjelp av medstudenter, sier Siri.

I England må man betale skolepenger, men Siri har ikke sett på dette som noen hindring. Hun har vært flink til å spare i forkant, og benytter seg av lånekassens støtteordninger som gir ekstra skolepengelån og reisestøtte.

- Det er klart at det kan være lurt å ha spart litt ekstra slik at du får mulighet til å oppleve litt mens du er her, men jeg mener det er absolutt overkommelig økonomisk å studere her.