Rekordmange menn tar barnehagelærerutdanning

- Å få et barn til å smile, det er det gøyeste i hverdagen, sier Ole Petter Marholm (20), som gleder seg til å bli barnehagelærer.

Han er en av 22 mannlige studenter som tar har startet på barnehagelærerutdanningen ved NLA Høgskolen i Bergen denne høsten. De mannlige studentene utgjør nå 26,5 prosent av kullet, og det er rekord hos NLA Høgskolen.

Viktig kompetanse

Sammen med medstudentene Nikolay Mirochnik (27), Kristian Torgersen (22) og Tonny Tørnblom (40) er han helt sikker på at det fremover vil komme stadig flere mannlige barnehagelærere.

Tonny tror at høyere utdanningskrav appellerer til menn.

- Den tiden barna tilbringer i barnehagen er så viktig. Jeg har selv en sønn som går i barnehage, og jeg har tre timer med ham hver dag – fra jeg henter han klokken fire til han legger seg klokken syv. Da er det utrolig viktig at det er kompetente folk som er med ham de åtte timene han er i barnehagen, sier Tonny.

Mannlige forbilder

- Stereotypiene er i endring. Det er for eksempel mye mer akseptert at menn kan vise følelser nå, bemerker Nikolay som en grunn til at flere menn velger seg til yrker som tidligere har vært mer kvinnedominert.

For Tonny har arbeidserfaring fra skole og skolefritidsordning gjort at han har valgt å bytte ut selgeryrket med barnehage.

- Det er viktig at gutter får mannlige forbilder i barnehagen, mener han.

Gode erfaringer

Alle fire har sine grunner til å velge barnehagelærerstudiet, men felles for dem er gleden over å kunne bidra i barns liv.

Kristian har allerede jobbet i barnehage, og tar utdanning fordi han ønsker å kunne jobbe som pedagogisk leder.

- Jeg er glad i å holde på med teater, musikk, friluftsliv og ballspill med barna. Ungene er så ærlige, smiler han.

Omsorg

Mens Ole Petter er vokst opp med en funksjonshemmet bror som han er vant til å være i en omsorgsrolle ovenfor.

- Jeg jobbet ett år i jernvarhandel etter videregående, men oppdaget at jeg ønsker å jobbe et sted der det å vise omsorg er viktig, forteller han.

Nikolay har en variert bakgrunn, både fra forsvar, industri og som bilmekaniker.

- Jeg vil ha et yrke jeg kan trives med, og ikke et jeg har bare på grunn av lønningen. Det å være med og forme små barn er en veldig viktig jobb, sier Nikolay.

Vil ikke ha pauser

Han opplever at han får stort utbytte av undervisningen.

- Jeg er så begeistret for fagene at jeg ikke har lyst til å ta pauser i forelesningene, smiler han.

Selv om disse fire studentene ble kjent ved studiestart, oppfører de seg som om de har vært venner lenge, og skryter både av klassemiljø og av lærere på NLA Høgskolen.

- Alle i klassen er inkluderende, og lærerne har fått oss til å føle oss veldig velkomne, er de enige om.

Både Kristian og Nikolay påpeker at de, gjennom det de lærer, kan forstå situasjoner de selv allerede har opplevd med barn.

- For meg var det tilfeldigheter som gjorde at jeg valgte NLA. Men jeg er veldig glad for at det ble her, sier Kristian.