Tro, tvil og trommer
- Jeg har både gått i korps og spilt trommer i rockeband, forteller Petter A. Ekerhovd-Ottersen om seg selv.
Med en sammensatt musikalsk bakgrunn, er musikk bare én av tingene han gjerne snakker med studentene om. Av andre viktige ting som han selv nevnte for studentene ved markering av studiestart, er blant annet fotball.
- Og så Jesus, da, selvfølgelig. Jeg er veldig glad i Jesus, og glad i å snakke med andre mennesker om Jesus, understreker Ekerhovd-Ottersen.
Ta utfordringer på alvor
Han tok over som studentprest ved NLA Høgskolen i Bergen i august, og er dermed en viktig brikke i studentvelferden ved skolen. Her kan studentene få noen å snakke med enten det gjelder dagligdagse ting, eller vanskeligere utfordringer i livet.
May Bente Matre, som er høgskolelektor og underviser ved avdeling for teologi, religion og filosofi, er en annen ressurs i studentvelferden. Hun har mange års erfaring som terapeut blant annet fra Modum bad, syv års videreutdanning i veiledning, og tilbyr samtaletjenester til studenter.
Ulike livskriser
- Jeg ønsker å kunne møte folk både i ekstraordinære livskriser og i vanlige livskriser – for det finnes masse vanlige livskriser. Det kan for eksempel være å flytte hjemmefra, eller å få barn. Å miste foreldre er også faktisk en vanlig livskrise i et vanlig livsløp. Vi har så lett for å bagatellisere det vi opplever i livet og tenkte «dette burde jeg takle». Men hvis vi tar det som skjer på alvor, kan vi kanskje unngå at det blir veldig tungt om 5-6 år, sier Matre.
Matre påpeker at livskriser ofte kan føre til troskriser – og at nettopp hvordan man kan håndtere det er noe av det hun har jobbet mest med.
På startstreken
Matre har opplevd stor etterspørsel fra studentene for samtaletid, og har nå fra høsten av fått en større del av sin stilling satt av til dette arbeidet.
- Nå får jeg jobbe med mennesker som kanskje står på startstreken til sitt voksenliv. Det gjør det veldig meningsfullt å jobbe med studenter, sier hun.
Studentpresten gleder seg til i enda større grad å kunne være i kontakt med studentene.
- Jeg har vært «vanlig» prest i seks år på Sotra utenfor Bergen, og jeg syns det er en utrolig spennende mulighet å få lov til å være en del av NLA og miljøet her, sier Ekerhovd-Ottersen.
For dem begge er det viktig å understreke at de har taushetsplikt, slik at studenter skal kunne være trygge på å komme til dem med utfordringer uten at det bringes videre.
- Jeg vil være en studentene kan ta kontakt med uansett, for å prate om tro og tvil og spørsmål om livet, men også ting som har med studentmiljøet å gjøre, sier studentpresten.