Bibliotekaren anbefaler julebøker

Maria Birkeland, bibliotekar på NLA Høgskolen, anbefaler fine bøker å lese i julen.

Jón Kalman Stefánsson - Sommerlys – og så kommer natten

Et melankolsk portrett av en forblåst, islandsk landsby og menneskene som lever der. Vi blir kjent med deres historier som på ulikt vis er vevd inn i hverandre,og drømmene og lengslene de bærer på; så sterke at det er håpløst å ignorere, selv om det ofte forblir uuttalt. Naturen, mørket og lyset spiller også en viktig rolle, ikke minst stjernehimmelen. Dette er en vakker bok, som gjorde sterkt inntrykk på undertegnede og fortjener å bli lest sakte. Med både språk og stil kan man trekke paralleller til Hamsun, som forfatteren selv også har fremhevet som en stor inspirasjonskilde.

Levi Henriksen - Bare mjuke pakker under treet

En samling julefortellinger som spiller på temaer som hører høytiden til: håp, tro og nostalgi, men også lengsel etter tilhørighet, kjærlighet og tilgivelse. Vi møter mennesker som alle er i en eller annen form for krise; i situasjoner hvor de tvinges til å ta et nytt standpunkt – om det så er å gi opp, eller starte på nytt.

Fra soldaten som deserterer i krigen mot svenskene på julaften i 1808, til den nyskilte mannen som rapper julenissejobben fra konas nye kjæreste slik at han får se barna sine. Universet Henriksen skaper er til synelatende mørkt, men humoren lurer stadig under, noe som gjør at man både vil le og gråte.

Jerome K. Jerome - Tre menn i en båt – for ikke å snakke om hunden

En humoristisk klassiker fra 1889. Ikke la dere skremme av årstallet - språk, stil og humor er underlig moderne og gjør det vanskelig å tro at den ble skrevet på 1800-tallet. Tre kamerater (alle for øvrig velutviklede hypokondere), bestemmer seg for at de er lei av livet og at de trenger en ferie; nærmere bestemt en seiltur langs Themsen. Siden ingen har erfaring med båtlivet viser det seg å ikke være så enkelt – den strabasiøse ferden utvikles raskt til et sammensurium av komiske situasjoner, med innslag av lokalhistorie underveis. Og en hund på toppen av det hele!