Emma (25) blir ansvarlig redaktør

Emma Huisman Moskvil har allerede oppnådd mye i sin karriere som journalist. For et halvt år siden var hun tilkallingsvikar, nå blir hun ansvarlig redaktør for Svelviksposten, og dermed en av landets yngste redaktører.

Emma kommer rett fra jobb, men er blid og opplagt. Dialekten avslører at hun opprinnelig er fra Sandnes, men hun bor i Oslo sammen med mannen sin. Snart skal de flytte til Drammen, hvor Emma starter i sin nye jobb i januar. Hun søkte i utgangspunktet ikke. Hun hadde ganske nylig fått fast jobb i Smaalenenes Avis og ønsket å gi det mer tid. Men da en bekjent oppfordret henne til å vurdere det på nytt, bestemte Emma seg for å gi det en sjanse, selv om hun tvilte på at hun ville få den.

- Jeg tror mange unge, kanskje spesielt kvinner, ser på lista over kvalifikasjoner, finner noe de ikke oppfyller og dropper derfor å søke. Sånn er egentlig ikke jeg! Så da tenkte jeg at jeg måtte prøve. I dag er veldig takknemlig for at jeg ble pushet litt. 

Overbeviste på intervju
Emma sitter fremoverlent i sofaen, og det er ikke vanskelig å se at hun gleder seg til å komme i gang med jobben. Hun har konkrete planer for avisen hun nå skal lede og de ble hun utfordret på i intervjuet:

- Jeg fikk en whiteboard og ti minutter på meg til å presentere min handlingsplan for Svelviksposten de neste seks månedene. Jeg visste ikke om dette på forhånd, men jeg var forberedt i den forstand at jeg visste hva jeg ville gjøre. Det mener jeg er viktig å ha klart for seg når man går på intervju. Det nytter ikke å si at man er effektiv og dyktig hvis man ikke kan vise det.

"Jeg tror ikke man må være perfekt for å få en jobb, men villig til å lære."

Hun fikk også spørsmål om hun har erfaring med økonomi og politikk, og det modige svaret hennes kan sannsynligvis inspirere mange.

- Jeg sa: dere må ta et valg. Hvis dere ønsker en erfaren redaktør som har lang fartstid med politisk journalistikk, så er ikke det meg. Men hvis dere ønsker en sulten og nytenkende journalist som vil skape noe eget og har stor arbeidskapasitet, så kan dere velge meg. Jeg tror ikke man må være perfekt for å få en jobb, men villig til å lære. Og en ung journalist omstiller seg lettere, noe som er en fordel fordi bransjen er i endring.

Emma overbeviste, og fikk jobben.

- Jeg har fått så mye støtte, det har nesten vært litt overveldende. Jeg visste jo at dette var stort for meg, men jeg var ikke klar over at det var så stort nasjonalt. Jeg er ganske stolt over meg selv! Og veldig takknemlig for å ha fått denne sjansen.

Trivdes på NLA
I 2015 ble Emma ferdig utdannet journalist fra NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Hun likte seg godt på skolen og mener Kristiansand er en perfekt studentby.

- Jeg er takknemlig for at jeg gikk på Gimlekollen. Jeg har blitt en bedre journalist av å få opplæring i etikk og livssyn og jeg fikk mye erfaring fra både radio, tv og nettjournalistikk. Klassene er relativt små, lærerne er gode og man får tett kontakt, sier Emma.

Emma er kristen og opplever ikke det som en ulempe i yrket sitt, selv om hun innimellom får kritiske spørsmål om sin tro. 

Jeg tror at å være kristen gjør meg til en bedre journalist. Det at jeg er reflektert rundt eget trosliv gjør at jeg også er interessert i andres refleksjoner og verdier.