Som journalist får jeg bryne meg på ulike utfordringer hver dag

Ida Marianne Furuberg Gjedtjernet var ferdig utdannet fra NLA Høgskolen Gimlekollen i 2017, og i mars i år fikk hun fast ansettelse som journalist i avis.

Hva jobber du med nå, og hvordan var veien dit?

Jeg jobber som journalist hos Lindesnes avis. Jeg begynte å studere journalistikk ved NLA Høgskolen Gimlekollen i 2014, og fikk tilkallingsvikariat hos NRK Sørlandet etter den eksterne praksisperioden der gjennom skolen. Der jobbet jeg som tilkallingsvikar frem til jeg begynte i et årsvikariat hos Lindesnes oktober 2017. I mars fikk jeg den fantastiske beskjeden om at de ønsket å ansette meg fast.

Hva er det beste med å jobbe som journalist?

Det beste med å jobbe som journalist må være den allsidige hverdagen. Ingen dager er like, og jeg får bryne meg på ulike utfordringer nesten hver dag. Er man nysgjerrig av natur og liker å finne ut av ting, slik som meg, bør man virkelig vurdere journalistyrket sterkt. Hos Lindesnes har læringskurven vært bratt, og jeg utfordrer og utvikler meg selv hele tiden. Her har jeg blitt sett på som en fullverdig journalist og kollega fra dag en, og med gode og dyktige kolleger på huset får jeg støtte og hjelp hvis jeg føler meg usikker eller har spørsmål.

Hvordan bruker du det du det du lærte på NLA Høgskolen i jobben din?

Jeg er glad jeg har utdanningen i ryggen. Det er litt vanskelig å beskrive, det er ikke slik at jeg i løpet av en arbeidsdag ofte tenker tilbake på hva jeg lærte på skolen. Det er heller en slags magefølelse, eller teft, som gjør at jeg er sikrere på at vurderingene og avgjørelsene jeg tar i møte med kilder og hendelser føles riktig. Jeg hadde nok vært ganske usikker uten utdannelsen. Praksisperiodene på skolen har kommet godt med, og gjort overgangen fra skolebenken til arbeidslivet mye lettere.

Dine beste tips for jobbmuligheter etter studiene? / Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Stå på og jobb med det som interesserer deg. Ikke vær redd for utfordringer, det er det du vokser av. Og selv om drømmen kanskje er å jobbe for de største mediehusene, er det ingen tvil om at det er de lokale, mindre bedriftene som gir deg mest journalistisk erfaring. Tenk på det ved valg av ekstern praksis, sommerjobb og også jobb etter studiene. Tips for jobbmuligheter: snakk med folk, søk jobber, vis at du vil og kan lære og utvikle deg innenfor yrket. 

Hvordan tror du sjansene er for å få jobb i denne bransjen?

Det er et godt spørsmål. Jeg må ærlig innrømme at jeg til tider så litt mørkt på det underveis i studiene. Men jeg har hele tiden gjort det jeg har følt har vært riktig for meg, og ikke gitt opp. Kanskje en klisje, men det tåler vi; hvis man virkelig vil, så får man det til.