-Musikken er med meg uansett

Vi har tatt en prat med to av våre fremadstormende musikkstudenter, Mia Berg og Mathilde Reinlund. De har allerede begge gitt ut singel, men om de blir musikere på heltid har de et nøkternt forhold til. Med planlagte konserter i sommer og til høsten, lover det i hvert fall bra.

Musikkstudentene inspirerer hverandre
Musikkstudiene ved NLA Høgskolen i Oslo har rykte på seg for ha høy kvalitet, et godt sosialt miljø og har vært starten for mange profilerte norske artister. Mia og Mathilde gjør ikke annet et å bekrefte dette.

- Det jeg syns har vært mest inspirerende ved å gå her er medstudentene. Jeg ser at de får det til, de skriver mye kult og har konserter og gir ut musikk. Å få være del av et sånt miljø er kanskje det jeg syns er mest verdifullt, sier Mathilde og legger til at kulturen blant studentene er at de støtter hverandre og ønsker hverandre det beste.

Hver onsdag samles alle musikkstudentene i konsertsalen, uavhengig av hvor langt de har kommet i studieløpet, for å høre hverandre spille og synge. Interpretasjon kalles faget. Opptredenene blir diskutert av både lærere og medstudenter. - Å sette seg ned hver onsdag å høre det folk har jobbet med, skaper mange fine stunder, er kjempeinteressant og man sitter der og blir skikkelig imponert, sier Mia.

Mia Berg og Mathilde Reinlund

NLA Høgskolen ble et naturlig valg
Mia er nå på siste året av bachelor i Utøvende Rytmisk Musikk (URM) og har sang som hovedinstrument. Mathilde synger også og har tatt bachelor i Menighet, Musikk og Ledelse (MML). Men hvorfor valgte de NLA Høgskolen, eller Staffeldts som musikkstudentene selv kaller høgskolen de går på?

-I løpet av året på folkehøgskole, skjønte jeg hvor viktig musikken var for meg, forteller Mia. -Jeg kjøpte meg etter hvert et keyboard og en musikkteoribok for jeg kunne nesten ingenting om musikk. Jeg tenkte først at jeg bare ville ta et år med musikk og hadde ikke trodd at jeg kom til å fullføre hele bacheloren. Sang var bare en hobby, fortsetter hun. Men så ble det en hel musikkutdannelse!

Mathilde gikk også på folkehøgskole og fikk vite om musikkutdannelsen ved NLA Høgskolen gjennom at mange elever fra Viken musikkfolkehøgskole gikk videre til NLA. – Jeg har alltid holdt på med musikk og spilt piano, men ønsket å lære mer teori. I tillegg til at mange anbefalte akkurat denne musikkutdannelsen har Staffeldts et fokus på rytmisk musikk som man ikke finner andre steder. Jeg valgte MML som også har gitt meg en del andre fag enn bare musikk. Som religion og ledelse, sier Mathilde.

Å finne sitt eget uttrykk
Når vi spør hvilken type musikk de lager, er de enige om at det er vanskelig å svare på. -Da jeg begynte her, tenkte jeg at jeg må forte meg å finne ut hvordan jeg vil gjøre musikken min, men jeg har skjønt at ting tar tid og stilen min har utviklet seg etter hvert som jeg har fått nye impulser gjennom studiet, forklarer Mathilde som nå har gitt ut låten With you som er å finne på Spotify blant annet.

-Hvis jeg er objektiv vil jeg si at vi begge er i popgaten, men for min del er det litt soul og litt singer-songwriter, legger Mia til. Hennes nye singel heter Grow.

Staffeldtsfestivalen 2019 – en eksamen utenom det vanlige
Hvert år har avgangsstudentene på musikk eksamenskonsert. Dette er ikke bare en vanlig konsert, men inngår i det som kalles Staffeldtsfestivalen og foregår en hel uke på høgskolen. Studentene har hver sine konserter, det skjer mye sosialt og arrangementet er åpent for alle.  Dette er med andre ord en eksamen utenom det vanlige. 

Både Mia og Mathilde er blitt scenevant og skal nå vise frem noe de har jobbet lenge med. -Det er spennende, men mest gøy og det kommer mye hyggelige folk. Vi har sett på dette de andre årene og det blir en fin avslutning, sier Mia.

Fremtiden er åpen
Begge skal gi ut EP til høsten, har konsertplaner, og ser også for seg at det kan være aktuelt å studere videre. De har et nøkternt forhold til fremtiden som musikere på heltid.

- Det handler mer om hva en gjør hver dag. At jeg holder på med det jeg liker, så skjer det som skjer. Jeg kan kanskje jobbe med noe helt annet. Men musikken er med meg uansett, sier Mathilde.

-Jeg og mitt prosjekt har fått noen bookinger og skal forhåpentligvis spille mer og lage mer musikk. Man har jo lyst til at det skal gå bra og at man kan få reise rundt å spille. Man skjønner ganske fort at det tar tid å bygge opp. Det tar tid å finne ut hvilken vei man vil følge. For noen kan det skje plutselig, men det vet man ikke, avslutter Mia.

Lytt til Mia og Mathildes musikk på Spotify og sjekk gjerne også ut noen av de andre flinke studentene som går hos oss på NLA Høgskolen, på Spotify-spillelisten; Staffeldtsfolk.