Medieoppslag om kreftsyke Gunnar ga journalistikkpris

Etter at journaliststudent Katrine Alexandra Leirmo Heiberg skrev om 81 år gamle Gunnar som måtte ta buss til og fra rutinebesøkene på sykehuset, endte det med taxi i stedet. Torsdag kveld vant Katrine pris for å ha laget “Journalistikk som betyr noe”.

I saken forteller Heiberg om kreftsyke Gunnar Skriudalen (81) som rutinemessig må stå opp klokken 05.15 for å reise fra bygda Rødberg til Kongsberg for å rekke legetimen. Til tross for at fastlegen slo fast at han trengte drosje, mente Pasientreiser at han kunne ta bussen. Tre uker senere snur Pasientreiser og gir ham taxi likevel. Konen hans, Else, sier at “det er dumt at det må mediene til før det skjer noe, men er glad for at saken nå endelig har løst seg.”, og viser til dekningen i Laagendalsposten der Katrine nå jobber parallelt med studiene.

Juryen mener at det er svært gledelig å se at lokal journalistikk har betydning for enkeltindivider i en vanskelig situasjon.
- Saken viser med tydelighet hvordan pressen dekker sin samfunnsrolle slik den er nedfelt i Vær Varsom-plakatens punkt 1.5, sier jurymedlem Espen Sørmo Strømme. Vi tror og håper denne saken kan få betydning også for andre som er i lignende situasjon som Skriudalen.

Prisen “Journalistikk som betyr noe” ble delt ut torsdag kveld på NLA Mediehøgskolen i Kristiansand. Den deles ut hvert år til studenter ved journalistutdanningen, og er et samarbeid mellom utdanningen, Institutt for Journalistikk og Aftenposten Innsikt.

Oppslag fra Laagendalsposten lørdag 16. februar:

Heiberg sier hun er glad og overrasket over å ha vunnet.
- Denne prisen gir meg motivasjon til å fortsette å lete etter de viktige sakene. Det fineste med å være journalist er å få lov til å fortelle andre menneskers historier på godt og vondt.

Mange gode kandidater

Med i juryen er også leder for Institutt for Journalistikk, Eivind Fjellstad. Han mener at det var mange gode kandidater til prisen i år.
- Mange av sakene har journaliststudentene gjort egne grundige undersøkelser. Hadde jeg hatt denne sakslisten på morgenmøtet, ville vi fått litt av en drømmeavis.

I tillegg til vinneren, får studentene Thea Gitmark Ugland og Celina Vaage Mølstre hederlig omtale for sine saker om kvinner i fiskeryrket som er publisert av NRK.

Årets jury har bestått av Tarjei Leer Salvesen (Fædrelandsvennen), Eivind Fjellstad (Institutt for Journalistikk) og Espen Sørmo Strømme (Høgskolelektor, NLA).