Prisvinnerne på Årsutstillingen 2019

Kunstnerduoen Frantzsen&Mjanger, som består av førstelektor i drama ved NLA Høgskolen Ruth Hol Mjanger og glasskunstner Maria Almås Frantzen, ble under åpningen av Årsutstillingen 2019 tildelt Kunsthåndverksprisen 2019 for verket "Holde pust".

Begeistret kunne kunstnerduoen Frantzsen&Mjanger motta Kunsthåndverksprisen 2019 under åpningen av Årsutstillingen 2019 på KODE i Bergen. Kunsthåndverkprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) er på kr 150 000, og overekkes kunstneren bak det mest markante verket i utstillingen.

Det er andre gangen i Årsutstillingens historie at Kunsthåndverksprisen går til en glasskunstner. Første gang var i 2009, og det er første gang prisen går til en kunstnerduo. 

— Det er helt fantastisk for oss og en stor anerkjennelse av arbeidet vårt, sier Ruth Hol Mjanger.

Vinnerverket 

Alle puster. Hva er pustens form? Glassformene – avtrykk av pust – er skapt ved å puste inn i et anfang varmt glass. Materialet responderer med en egen “utpust” som vises som innsunkne spor i det avkjølte glasset.

Les mer her om juryens begrunnelse.

Fakta om vinnernene

Frantzsen&Mjanger består av Ruth Hol Mjanger (f. 1977), førstelektor i drama fra NLA Høgskolen og Maria Almås Frantzsen (f. 1977), master i visuell kunst med fordypning i glass fra Edinburgh College of Art. Sammen arbeider de med en verksserie som har pust som omdreiningspunkt. I 2017 bygde de opp et mobilt glassverksted i samarbeid med S12 Galleri og verksted i Bergen og debuterte med uteromsprosjektet «Avtrykk av pust» under Årustillingen 2017 i Trondheim.

Minneprisen til Koksvik

Glasskunstner Vidar Koksvik mottok Finn Erik Alsos´ minnepris 2019 for verket "Cloud I". Dette er det verket i Årsutstillingen juryen mener markerer en særlig nyskapende og kvalitetsmessig sterk utvikling i vedkommendes eget kunstnerskap og/eller i fagfeltets utvikling. Minneprisen er i år på 100 000 kr.

Debutantprisen til Lilleengen

NKs debutantpris gikk til Veslemøy Lilleengen for verket "Heimstavn". Prisen på 25 000 går til kunstneren/kunstnerne bak det debutantverket i Årsutstillingen som juryen mener står sterkest med hensyn til kunstnerisk kvalitet og samtidsrelevans.

Les mer her om Årsutstillingen 2019.