- Unike opplevelser på rekke og rad

Studenter fra journalistikk og interkulturell kommunikasjon er nå halvveis inn i en fire uker lang studietur til Kenya. Opphold hjemme hos familier har gjort mest inntrykk.

– Jeg og Marta slaktet ei høne hver! Så nå vet jeg hvordan jeg skal gjøre det hjemme, sier Sara Linnea Finnema (22) med et lite smil.

Sara går andre år på bachelorprogrammet i journalistikk, og er med på NLA Mediehøgskolen i Kristiansand sin årlige studietur til Kenya. Studentene får være med på alt fra en helg hos en vertsfamilie på landsbygda, med slakting av høner, jordhytter og utedo med hull i bakken, til safari med elefanter, løver og sjiraffer, besøk i Kibera-slummen i Nairobi, mediebesøk og forelesninger på et av verdens mest moderne universiteter. De har blant annet fått innføring i kenyansk politikk og kolonihistorie, hatt besøk av NRK-korrespondent Ida Titlestad Dahlback og møtt "Mama Obama".

 

"Home stay"

– Familien vi bodde hos forrige helg hadde ikke strøm og innlagt vann, men de var ikke direkte fattige. De tenkte hele tiden på å investere i framtida for å få det bedre. Det var hyggelig å være der, og jeg lærte masse, sier Sara.
 
Dette første hjemmebesøket på landsbygda var i Majiwa i Siaya ved Lake Victoria. Senere på studieturen skal studentene bo to netter hos familier i Tigoni, i en forstad til Nairobi, med ganske andre leveforhold. Slik får de innblikk i en viss bredde i kultur og levemåte i landet.

 

Høydepunkter

Alexandar Rakanovic Storøy (24) studerer interkulturell kommunikasjon og synes det er vanskelig å trekke fram ett høydepunkt fra turen.

– Alt har vært gøy, egentlig, fra safari til besøk på Hoywik school i slummen til home stay. Home stay gjør at man får satt ting i perspektiv, for de lever på en helt annen måte enn vi gjør hjemme, sier han.

– Den tolv år gamle datteren i huset hadde for eksempel masse arbeidsoppgaver når hun kom fra skolen og i helgene.

Miljøfokus

Siste del av turen går til Mombasa, ved kysten, med turisme og miljø på dagsorden, blant annet med et besøk hos Reefolution, en organisasjon som driver bevaring og forskning på korallrev. Og så blir det helt sikkert også en tur til en kritthvit strand.


Journalistikkstudentene sammen med NRKs Afrika-korrespondent Ida Titlestad Dahlback.