Et skritt nærmere journalistdrømmen

Denne uka fikk Shayan Julilian beskjeden han har ventet lenge på. Han klarte å sikre seg en av studieplassene på journalistikk-studiet på NLA i Kristiansand.

– Jeg har sjeldent gledet meg så mye til noe, sier Shayan strålende fornøyd.
– Jeg vet at jeg har funnet min vei, det er sportsjournalist jeg skal bli, sier den målrettede 19-åringen.

Mot alle odds

Nettavisen M24 omtalte gladnyheten først. Det var egentlig fotballspiller han drømte om å bli, etter at han som seksåring kom fra Iran til Norge sammen med besteforeldrene sine. De bosatte seg i Grong i Trøndelag. Han trente mye, og kunne bruke timevis på å se fotballkamper på TV. Da han skulle begynne på videregående ønsket han å starte på toppidrettslinje i Kristiansand, og han fikk med seg besteforeldrene til sørlandsbyen. Alt lå til rette for den ambisiøse og spreke unge gutten.

Skrekkulykken

På dag tre på videregående, på bli kjent-tur med de andre fra idrettsklassen, skjedde imidlertid det som ikke skulle skje. Under en konkurranse satt han sammen med medelever rundt et stormkjøkken. Noen helte på mer rødsprit, og plutselig sto Shayan i full fyr. TV2 omtalte ulykken i vinter. Han ble sterkt skadd og fløyet med luftambulansen til sykehuset hvor han lå i koma i fem dager. To måneder etter ulykken var han mot alle odds tilbake igjen på skolen. Selv om han hadde en enorm viljestyrke og kampvilje, viste det seg at det ville bli for vanskelig å få oppfylt fotballdrømmen etter dette. Han hadde mye smerter, kunne ikke trene som de andre, og begynte å havne bakpå. Nå var målet å hvertfall fullføre videregående.

Journalistdrøm

Det hadde allerede begynt så smått i februar 2017. Han var irritert på at han ikke hadde tilgang til så mange fotballkanaler hjemme, og da han så at Real Madrid Norge søkte etter skribenter, og at disse da ville få Viaplay og full tilgang til spansk fotball gratis, sendte han inn en testartikkel. Han hadde talent for å skrive, og han vant skribentkonkurransen.

Da han etter ulykken måtte legge drømmen om fotballkarriere på hylla, satte han alt inn på å forfølge den nye drømmen – å bli fotballjournalist. Som 17-åring banket han på døra til Sør Arena. Kunne han få lov til å bidra med noe i medieavdelinga til fotballklubben Start?

 Mediesjefen skjønte sikkert ingenting. Det er jo ikke vanlig at ungdom bare kommer sånn og vil jobbe, ler han. Men han fikk muligheten til å komme inn å prøve seg. Han ble kjent med både spillere og andre journalister, og etter en stund tok han kontakt med Fædrelandsvennens sportsavdeling. Kanskje kunne han prøve seg som frilandsjournalist der?

Sportssjefen kjente den sympatiske unggutten fra pressesonen rundt Start, og ville gi han en sjanse. Og et oppdrag ble fort til flere. I løpet av denne sommeren har han hatt flere oppdrag for regionsavisen.

Uredd

 Jeg tror nettverk og ståpåvilje er et must i fotballjournalistikken, sier han. Over 1600 følger han på twitter, blant dem flere kjente norske fotballkommentatorer.

 Sportssjefen har sagt at de vil legge til rette for at jeg kan få jobbe litt for Fædrelandsvennen mens jeg skal studere også, så det er jeg veldig glad for, sier Shayan.

Nå er han spent på studiestarten i august. Han gleder seg til å bli kjent med medstudenter og studentmiljøet, og er klar for mange nye utfordringer.
 Jeg vet at jeg har fått til mye allerede, og jeg er overbevist om at jeg har evner innenfor dette. Nå får jeg mer adrenalin av å dekke kamper enn jeg gjorde da jeg spilte selv, sier han og ler.

Men jeg har stor respekt for de som har vært i gemet lenge, og jeg har veldig mye å lære, sier den sympatiske 19-åringen.