Koronafast i Peru

29. februar reiste en gjeng studenter på interkulturelle studier fra NLA Høgskolen til Peru på studietur. Men så spredte koronaviruset seg i hele verden og landet stengte grensene. Studentene kom ingen vei.

Edel Kristin Haugland var en av dem som var med på turen og opplevde lockdown og fortvilelsen av å ikke vite når hun kunne reise hjem. Da det ble klart at landet skulle stenge grensene, hadde de to dager på seg til å finne flybilletter.

–13. mars fikk vi vite at Peru skulle stenge grensene og vi dro da fra Puno med en gang mot hovedstaden Lima, via Cuzco. Både våre kontakter i Peru og reisebyrået i Norge, samt høgskolen jobbet med å skaffe flybilletter, mens vi reiste mot Lima, forteller Edel Kristin Haugland.

Flyene ble stadig kansellert

Fremme i Lima tok de inn på et hostel og ventet på nyheter om flybilletter som kunne ta dem hjem til Norge.

–Noen av oss fikk ombooket flybillettene våre, men gleden var kortvarig da flyvningene ble kansellert. Bare fire stykker kom seg hjem før grensene stengte. Vi var 16 stykker som bare måtte innfinne oss med en ny hverdag i Peru, forteller Haugland videre.

Lange dager

Studentene og to reiseledere satt fast i Peru og kunne bare gå til matbutikken, apotek og lege. Det var portforbud deler av døgnet og studentene fikk beskjed om at man risikerte flere år i fengsel om ikke reglene ble overholdt.

–Tiden gikk uten at det skjedde så veldig mye. Vi så TV-serier, spilte kort og prøvde å sole oss i vinduet. Det var ubehagelig å ikke vite når vi kunne reise. I starten gikk det for så vidt greit, men man ble fort lei av å se de samme hotellveggene, sier Haugland som også forteller at det ble lettere da de etter hvert fikk flytte til et annet hotell med mer uteområde.

Reiselederne prioriterte mat og sikkerhet

En av reiselederne, Ronald Mayora Synnes, forteller at det var en flott tur som ble avbrutt av koronakrisen. I starten forsøkte de selv å skaffe billetter, men måtte etter hvert overlate arbeidet til ledelsen på NLA og norske myndigheter.

–Studentene reagerte ulikt på situasjonen og  hadde tett kontakt med familiene hjemme, som var bekymret. Å skaffe mat og sikkerhet var det viktigste vi som reiseledere måtte prioritere. Selv om det var lockdown, var ikke Peru hardt rammet av korona, forteller Synnes som gjerne vil reise med studenter igjen og fullføre det spennende programmet de hadde lagt opp til.

Endelig hjemme

Spennende dager fulgte. Den ene reiselederen fikk tilbud om å reise hjem med et tysk fly, men takket nei for å sikre seg at studentene også kom seg hjem. Etter hvert begynte det å løse seg og flere og flere av dem fikk flybilletter. 1. april var alle tilbake i Norge.

–Det var en stor lettelse å få bekreftet plass på fly fra Peru. Samtidig klarte jeg ikke helt å tro på at jeg skulle få reise før jeg faktisk satt på flyet. Vi hadde jo flere ganger fått tak i flybilletter som etter hvert ble kansellert. Men da vi faktisk satt på flyet var det en helt fantastisk følelse, sier en lettet Haugland.