Etterlengtet gjenåpning

Uka før 17. mai kunne endelig skolebygningene så smått åpne opp igjen. For journaliststudentene som skulle ha TV-praksis i Kristiansand, var det deilig å føle på litt normalitet etter denne rare våren.

Mens Antibac-lukta henger tungt i lokalene, sitter Catharina de Besche (23) og Fredrik Tranvik (21) sammen med veileder Christian Wulff på Gimlekollen i Kristiansand. De er samlet rundt et stort bord, men god avstand mellom seg. Men både praten og latteren sitter løst.
– Dette har jeg savna, sier Fredrik.
– Det er så fint å kunne kommunisere på den måten igjen, og ikke bare via skjerm! utdyper han.

Catharina og Fredrik er to av studentene som har fått lov til å komme tilbake igjen på skolen. For å unngå at progresjonen i studieløpet deres blir forsinket på grunn av koronasituasjonen, har det blitt gitt dispensasjon for noen studentgrupper for fysisk tilstedeværelse på studiestedet. De to journaliststudentene går første året på journalistikk, og er midt i en praksisperiode. De har laget nettavisen Sørnett, og de to første ukene jobbet de hjemmefra. Redaksjonsmøter ble gjort over nettplattformen Zoom, og all veiledning og samarbeid ble gjort via videokonferanse og e-post.

Den siste uken av praksisperioden har noen avstudentene valgt TV-journalistikk, og da er de avhengig av kamera- og redigeringsutstyr som er på skolen.

Kreativitet i fellesskapet

Det har ikke bare vært enkelt å være journalister under en pandemi.
– Det har vært vanskelig å finne spennende saker. Alt handler jo om korona, sier Fredrik.
Mens Facebook til vanlig er full av invitasjoner til aktuelle tilstelninger og arrangementer, har det
denne perioden vært helt dødt, og uansett sak føler journaliststudentene at det må vinkles til situasjonen landet vårt er i.
–Disse dagene sammen på skolen har vist oss at vi blir både mer kreative og effektive når vi er sammen fysisk, mener studentene.
– Å dele ideer i et redaksjonsmøte, er mye lettere når vi faktisk sitter sammen.

Et savn

TV-praksisen har også gjort det tydelig hva de har savna i hjemmeisolasjonen.
– De vanlige samtalene og diskusjonene med lærerne, sier Fredrik.
– Det er lavere terskel for å stille spørsmål i en fysisk forelesning enn i en digital. Og selvfølgelig har vi savna samholdet mellom studentene. Det å pushe hverandre i studiene, spesielt når man skal produsere nyhetssaker i praksisperiode, har vært et stort savn, bekrefter de begge.
– Nå har vi fått en smak av det igjen, og det har vært veldig fint, avslutter Catharina.