Prioritet for å få hjem utenlandsstudenter

Arbeidet med å få hjem norske utenlandsstudenter har hatt full prioritet hos ledelsen. Flere av studentgruppene har ankommet Norge.

Saken er oppdatert 26.03.20 kl. 18.20.

Utenriksdepartementet (UD) frarådet forrige helg reiser som ikke var strengt nødvendige, til alle land. Årsaken var økningen i utbredelse av koronaviruset internasjonalt og den uforutsigbare og vanskelige situasjonen dette skapte for mange reisende. 

Her er UDs råd til norske utenlandsstudenter, og oppdatert reiseinformasjon for alle land ligger på regjeringens hjemmeside.

NLA Høgskolen besluttet 14. mars å oppfordre studenter som var utenlands til å reise hjem til Norge, på en trygg og rolig måte, i samråd med sitt reise- eller flyselskap. Internasjonale studenter som var i Norge ble oppfordret til å reise tilbake til sitt hjemland.

— Vi har hatt kontinuerlig kontakt med de ulike studentgruppene. Studentenes velferd har hele tiden vært vår førsteprioritet, sier rektor Egil Morland. Vi er glad for at flere av gruppene nå er ankommet Norge, forteller han.

— Vi prøver å påvirke alle med makt og innflytelse til å hjelpe oss i denne situasjonen. Jeg vil gjerne takke foreldre og foresatte som viser så stor forståelse, og som hjelper oss i dette påvirkningsarbeidet, legger Morland til.

Studentgruppe i Peru

Den eneste studentgruppen som enda ikke har ankommet Norge, er gruppen som er i Peru, Lima. Grensene i Peru er hermetisk lukket og flyplassen i Lima er også stengt. 

Utenriksdepartementet (UD) melder at de er godt kjent med situasjonen og arbeider hardt for å få studentene hjem. Situasjonen er imidlertid svært krevende fordi Peru har innført så restriksjoner. UD arbeider for å finne en løsning sammen med nordiske/europeiske land.

Registrering av reiseinformasjon

Det er viktig at studenter og ansatte som er på utenlandsreise har registrert seg på UD sine sider for retningslinjer når det gjelder reiser. Dette for å sikre at reisende mottar informasjon fra UD. 

Stengte studiesteder

Studiestedene til NLA er stengt, og undervisningen vil bli fulgt digitalt fremover. Kunnskapsdepartementet (KD) sendte 13. mars ut informasjon om at all undervisning stoppes og studenter heretter ikke skal oppholde seg på campus. Dette gjøres for å redusere risiko for smitte. Her er universitetene og høyskolene pålagt, så langt som mulig, å fortsette undervisingen gjennom hensiktsmessige kanaler.

Saken blir oppdatert fortløpende.