«Farmen»-presten: – Noen ganger måtte jeg klype meg i armen der inne

Med andaktsstunder, dåp og trossamtaler i beste sendetid, fikk den ferske presten Thor Haavik en unik mulighet til å vise den kristne troen fra sin beste side.

– Det er deilig å dusje og ha god hygiene igjen – og spise variert kost, ler Thor Haavik etter å ha kommet tilbake til 2020.

Den tidligere NLA-studenten går for tiden under mange navn. Fersk kapellan i Salhus kirke, «Farmen»-Thor eller «Farmen»-presten. Til det siste ler han godt og sier han kan leve godt med det, så lenge assosiasjonene er gode.

Han er fortsatt å se på tv-skjermen i TV 2 programmet Farmen. Denne høsten har han tatt Norge med storm som den ærlige, gode og kristne presten på gården.

– Noen ganger måtte jeg klype meg i armen der inne. Folk ønsket å høre en andakt og spurte ofte om jeg ikke kunne fortelle en historie da alle var samlet.

Mange kristne har prøvd seg der inne tidligere, uten hell. Selv føler Haavik at han lyktes med det han ønsket på forhånd.

– Jeg hadde to mål med Farmen-deltakelsen. Eller jeg hadde tre.

– Det var faktisk fire, ler Thor godt, før han deler de to første.

– Jeg ønsket å få en stemme som kristen og nå ut med en tydelig Jesus-glede som kunne vekke nysgjerrighet hos folk som syns tro er vanskelig og samtidig styrke brødre og søstre som tror, sier han.

Den andre grunnen handlet om det sosiale spillet som han syntes virket spennende – det å komme nært på så mange ulike mennesker.

– Jeg tror det er mange kristne i Norge som kunne gjort en god figur der inne og jeg kjenner mange. Kanskje jeg også kan klare det, tenkte jeg. Kunne jeg fronte den kristne troen på en god måte, kunne det være med på å trekke folk mot Jesus. Det føler jeg at jeg lyktes med, sier han.

Timingen var perfekt

Thor Haavik møter oss på sin nye arbeidsplass i Salhus kirke. Romklangen mellom steinveggene fyller rommet når Thor snakker med energi og glede. Mellom oss strekker det seg et langt teppe fra inngangsdøren og fram mot alteret. Han har bare vært på jobb en uke etter å ha fått utsatt oppstarten på grunn av Farmen-deltakelsen.

– I starten var det mange inntrykk. I 1920 var det bare naturlige lyder, og lite lys. Tilbake i 2020 var det mange inntrykk å forholde seg til og jeg ble fort sliten i hodet, men det har gått seg til nå.

Historien til «Farmen»-presten kunne fort blitt en annen. Han søkte seg inn på gården allerede i 2014 og to ganger til i de påfølgende årene. Etter noen år med søkepause var det noen andre som søkte for Thor i 2019.

– Da var jeg blant de 80 siste i søknadsprosessen og det var 1/5 sjanse for at jeg ble med. Jeg fikk forhåpninger og begynte å forberede meg mentalt for å være med, men jeg kom ikke med. I år prøvde jeg igjen og da gikk det hele veien.

Etter å ha blitt ordinert som prest i vår var timingen perfekt.

– Og jeg ble i tillegg ferdig med masteravhandlingen i august i fjor. Den har vært god å ha i ryggsekken og til å støtte seg. Når folk søker meg opp finner de ikke bare en gladkristen, men en som har jobbet dypt med de store trosspørsmålene, sier han.


Thor Haavik på Farmen 2020. Foto Alex Iversen, TV 2

Han er overbevist om at Guds timing er perfekt.

– Jeg hadde fått helt annen rolle tidligere. I fjor ønsket jeg sterkt å være med og ba om at Guds vilje måtte skje og jeg føler det skjedde. Jeg fungerte kanskje bedre med årets deltakere enn jeg ville gjort med fjorårets.

Fornuftig å tro

Masteroppgaven fra NLA ble også en god inngang til personlige samtaler med de andre deltakerne. Med tittelen «Er det historisk troverdig at Jesus sto opp fra døde» dykket han ned i det som kanskje er den kristne troens viktigste spørsmål.

– Hele den kristne troen står og faller på akkurat det. Sto han opp igjen fra de døde stemmer hele den kristne troen. Gjorde han det ikke, da stemmer ikke dette med Jesus.

Selv ble han kristen etter et sterkt møte med Gud på gutterommet som 17-åring. Rundt seg hadde han, og har, både venner og familie som er skeptisk til Jesus.

– Det å få jobbe med det spørsmålet og sette seg inn i det, tenkte jeg ville være en viktig vei videre i min vandring. Og samtidig en velsignelse for de som syns det er vanskelig å tro på Jesus.

Tematikken har alltid vært aktuell, men etter renessansen har mennesker blitt mer opptatt av å kritisere tro på grunnlag av fornuft.  

– Denne avhandlingen har bidratt til å vise at det er kanskje motsatt, at det å ikke tro bør kritiseres på fornuftsgrunnlag. Det er gode grunner til å tro at Jesus var mer enn en god mann og verdens mest innflytelsesrike person, men at han var Gud som menneske.