Fikk inn nesten 30.000 etter fem dager på sykkelen

Kompisgjengen syklet 400 kilometer fra Mandal til Bergen, spilte biljard på Kjeragbolten og seksdoblet beløpet de ønsket å samle inn til Free Burma Rangers.

Målet var 5000 kroner i løpet av fem dager på sykkelsetet. Da Simen Andreas Halvorsen Askeland ankom Bergen var beløpet nesten seksdoblet.

– Det var helt surrealistisk. Vi hadde ikke forventet så god respons, sier NLA-studenten.

Han har akkurat logget seg av dagens digitale undervisning. Lærerstudenten er godt i gang med 2.året på grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn. Etter en litt uvanlig vår dro han hjem til en tidlig sommerferie i Mandal. Der gikk tankene raskt til hvordan han kunne slenge seg på den nasjonale feriedugnaden og finne på noe gøy.

– Hvorfor ikke sykle tilbake til Bergen, tenkte jeg, sier Askeland.

Han fikk med seg far, fetter og noen kompiser. Ingen av dem hadde tidligere syklet mer enn 50 km. Nå skulle de nesten gange det med 10.

– Jeg spurte om folk var gira og så bare kjørte vi på, uten å tenke for mye på det.

Syklet for noe større enn seg selv

Før reisestart opprettet gjengen en innsamling på Bidra.no. Målet var å samle inn 5000 kroner til Free Burma Rangers, en multietnisk humanitær tjenestebevegelse som arbeider for å frigjøre de undertrykte i Burma, Syria, Irak og Kurdistan.

­– Vi tenkte at det kunne være en idé å ha noe større å sykle for enn bare oss selv. Når vi møtte knekken underveis kunne vi ha noe ekstra som motiverte oss.

Askeland har et stort engasjement for Midtøsten og humanitært arbeid i området der.

– Noen kompiser hadde sett en dokumentar om Free Burma Rangers og mente den passet meg bra.

De sparte dokumentaren til en hviledag på Stord.

– Det ga oss motivasjon til å fortsette. Når de legger ned livet for å tjene andre mennesker i frontlinjen i krig, er det minste vi kan gjøre å fullføre turen på sykkel.

Målet på 5000 ble raskt utvidet. Allerede etter dag én var målet nådd. Til slutt var det kommet inn 29.500 kroner.

Biljard på 1100 meters høyde

Et spontant stunt og stor oppmerksomhet fra både lokalavis, NRK og Dagbladet bidro nok til å fange oppmerksomheten til støttespillerne.

Det var Strandbuen som først omtalte stuntet.

De hadde lagt inn to hviledager i løpet av turen. Den ene ble brukt til å bestige Kjeragbolten – 1100 meter over havet.

Askeland ler litt da han snakker om stuntet gjengen gjennomførte.

Jarle Askeland insisterte på at biljardbordet skulle bli med til toppen, men høydeskrekk gjorde at han aldri kom seg ut på bolten.

– Vi gikk opp Kjeragbolten med det berømte biljardbordet. Det var ikke så god plass, så vi fikk ikke hele bordet utpå. Det ble to bein på bolten og to på land, forteller han.

Det var Jarle Askeland, Simen Andreas sin far, som kom på ideen. Bordet var med i følgebilen, som hadde resten av bagasjen som skulle til Bergen. De yngre var skeptisk, men eldstemann insisterte på at bordet skulle opp.

– Han hadde trodd steinen var større, mens vi andre hadde trodde den var mindre. Han fikk litt høydeskrekk og da måtte vi andre ta styringen og be han gå til siden, sier unge Askeland.

– Har gitt mersmak

Bordet landet aldri i vater og hele stuntet ble mer et artig bilde enn en god kamp, men det var klart verdt turen opp. Med bordet bundet til en sekk vandret kompisgjengen opp fjellet – til flere blikk og morsomme kommentarer på veien.

– En mente det var litt provoserende at vi dro med oss et helt bord opp da han hadde nok med å selv streve seg til toppen. Andre spurte hvem som vant – «du ser vel hvem som tapte» svarte den som bar bordet.

Etter sommersuksessen er tankene er allerede på neste tur.

– Det har gitt mersmak. Både syklingen, men også det å samle inn penger til noe større. Jeg har ikke snakket med gutta enda, men det blir gøy å komme ut med noe snart. Man skal ikke se bort ifra at det blir flere turer.