Nydelig illustrert lærebok i KRLE

Berit Nøst Dale er ute med ny lærebok i KRLE for 1. og 2. trinn i serien "Jeg tror", som er laget for kristne friskoler. Dale har vært redaktør for lærebøker i faget før, men dette er første gangen utgivelsen også er på nynorsk.

— Det er en del skoler spesielt på Vestlandet som bruker nynorsk. Og nå har vi valgt å tilby denne både på bokmål og nynorsk til de minste barna fordi de er i starten av prosessen med å lære å skrive og lese. Da er det viktig at alle lærebøkene er på samme språk, sier Dale. Berit Nøst Dale jobbet på NLA fra 1996 til 2019, hovedsakelig på barnehagelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanningen.

Mer fordypning i kristendom

"Jeg tror"-bøkene er laget på bakgrunn av den nye læreplanen der fordypning er et mål. De kristne skolene ønsket enda mer om kristendommen til sin undervisning, og det får de nå.

— Bøkene er basert på den felles KRLE-planen som de kristne skolene lager, parallelt med den offentlige. Vi ønsket å formidle bibelfortellingene. Så kommer da troslære og etikk som følge av det, forklarer hun.

Tett samarbeid med illustratør

Dale er redaktør for bøkene og har hatt med seg en referansegruppe med lærere fra de aktuelle trinnene. I tillegg har hun hatt tett samarbeid med illustratøren av bøkene; Oscar Jansen.

— Vi har en fantastisk illustratør som har illustrert hele boken, og det var et kupp å få med ham. Det er så viktig for elevene at det er gode tegninger og illustrasjoner. Det sier jo mer til dem enn teksten, forteller Dale, som er svært fornøyd med resultatet og samarbeidet.

Illustrasjon fra boken, av Oscar Jansen

— Jansen har tegnet Noas ark som en virkelig diger båt, og ikke som en karikatur, som jeg syns det er gjort mange andre steder. Det er så viktig at bildene illustrerer det teksten faktisk forteller. Vi har jo målene på arken i Bibelen og det har han fått til, det er jo så lekkert, sier Dale som sitter med boken foran seg med de flotte illustrasjonene.

For kristne privatskoler

Disse bøkene er jo laget for kristne skoler, hva gjør det med innholdet?

— Vi reserverer jo oss ikke i det hele tatt. Vi kan slippe oss helt fri. Til hver bibelfortelling er det spørsmål eller oppgaver som; når ber du? Lag din egen bønn og lignende. Det er gjennomgående hele veien og tittelen er jo Jeg tror, som er begynnelsen på Trosbekjennelsen, svarer Dale.

Fikk hjelp av barnebarna

Dale er pensjonist med tittelen førstelektor emerita, men har åpenbart ikke sluttet å arbeide. Hun startet å jobbe på NLA, hovedsakelig på Grunnskolelærer- og 
barnehagelærerutdanningen, i 1996. Gjennom alle disse årene har hun i samarbeid med studenter og deres praksis opparbeidet seg kunnskap om det å kommunisere til barn.

— Jeg har også seks barnebarn som har vært veldig nyttig i arbeidet med bøkene. Jeg har testet ut på dem underveis, forteller hun. Nå skal hun arbeide videre med bok nummer to i denne serien, som da er "Jeg tror" for 3. og 4. trinn. Den læreboken skal være ferdig i løpet av våren.