– Dere har valgt en veldig god utdannelse!
– Det er veldig mange dyktige journalister som har utdanningen sin her fra Gimlekollen, sa Steiro.
– Og vi har flere av dem hos oss i VG, forsikret han de lydhøre studentene.
Redaktøren for Norges største avis kom til NLA for å snakke om god journalistikk, og om hva slags rolle avisen hans har og har hatt under koronapandemien, i et år helt utenom det vanlige.
Journaliststudenter ved NLA Høgskolen og VG-redaktør Gard Steiro
Et viktig samfunnsoppdrag
Steiro mener at pressens rolle i samfunnet sjelden har vært viktigere. En halv milliard sidevisninger til koronarelaterte saker er det det mest leste i norsk pressehistorie. Og både FHI og Helsedirektoratet ba om å få bruke VGs systematiske datainnsamling i arbeidet med å slå ned smitten i Norge.
– At pandemien endrer samfunnet vårt er helt klart, og hvordan den har endret pressen vil vise seg etter hvert. Men vi kan allerede se at vi har mer digital journalistikk, at godt teamarbeid i redaksjonene er helt avgjørende for gode resultater, og at det er mulig å lage god journalistikk fra hjemmekontor også.
Steiro ga tre råd til journaliststudentene.
– Sug til dere alt dere kan i undervisningen, bruk praksisen godt – all praksis etterspørres, og vær nysgjerrig på egne medievaner.
Bransjekontakt
Leder for journalistikkavdelingen på NLA, Hilde Kristin Dahlstrøm, sier det er viktig å ha tett kontakt med bransjen, og er glad for at Steiro ønsket å prioritere studentene i Kristiansand.
– Det gir studentene et innblikk i en del av medievirkeligheten som de snart skal inn i. Dessuten er det inspirerende å høre hva VG får til og hvordan de tenker om nyheter. Jeg la særlig merke til at Steiro var opptatt av å nå ut til unge med nyheter og å satse på undersøkende journalistikk. Dette er ting vi er opptatt av i utdanningen også, sier Dahlstrøm.