Møter ungdom både med hode og hjerte

I ungdomstiden var hun heldig og hadde ledere som var trygge og stabile voksne som prioriterte og som så. Nå ønsker Brit Helen å være en sånn voksen selv.

Brit Helen Finstad er 26 år og nyansatt menighetspedagog i Grimstad. Det var ikke en selvfølge at hun skulle ende opp hverken i kirken eller på Sørlandet, men den blide rogalandsjenta synes å gripe muligheter når de kommer hennes vei.

Bak seg har hun blant annet bibelskole på Fjellheim i Tromsø, ettåringstjeneste for NMS i Tallin og en bachelor fra NLA Høgskolen i Kommunikasjon, livssyn og kristen apologetikk (KL). Det var først to år i Kristiansand, og så siste året ved NLA i Oslo.

Starstruck

– Tiden på NLA var veldig fin! Jeg slår stadig et slag for NLA, og spesielt for KL, sier Brit Helen begeistret. Hun forteller om kunnskapsrike forelesere som var dyktige på formidling, og som brydde seg om hvordan hun hadde det.
– Også ble jeg nesten litt starstruck når de hentet inn ressurser utenfra som hadde skrevet bøkene jeg leste! sier hun og ler.

Hun trivdes godt på Sørlandet, selv om studiet var organisert noe annerledes enn hva hun forventet, med få ordinære forelesninger i klasserom.
– Jeg hadde ikke fått med meg at studiet kunne tas som fjernstudie, og var nok ikke så godt forberedt på at det ville bli en litt annerledes studietid. Men det at flere av studentene bodde i Kristiansand hjalp veldig, da vi kunne planlegge å møtes for og lese sammen, sier hun.

Ha med hodet

Brit Helen har alltid vært aktiv i kristent barne- og ungdomsarbeid hjemme på Klepp. Hun skryter av sine ungdomsledere.
– Jeg følte meg tatt vare på. I tider da jeg lurte på hvem jeg var og hva jeg stod for, var det godt å kunne snakke med ledere som hadde livserfaring og som brydde seg. Jeg tenkte nok ikke så mye over det da, men jeg har vært veldig takknemlig for det i ettertid, sier hun.

Gjennom studiene har hun fått den nødvendige ballast til å møte ungdommen på en god måte.
– Det er viktig å ha hjernen med seg også i disse møtene, om det er på ungdomsklubben eller blant konfirmantene. Det kan være tøft å være ung. For meg ligger det en trygghet i at jeg har tilegnet meg kunnskap og reflektert rundt hva som skjer i livet deres disse årene. Hvordan jeg kan svare på vanskelige spørsmål om tro, hvordan det kan være missmatch i hva de utrykker og hvordan de har det inni seg og så videre, sier hun.

Nyansatt i koronatid

Brit Helen må lete litt etter lysbryteren når hun skal vise rundt i Landvik kirke, for hun har ikke fått brukt mye tid i kirkerommet siden hun startet jobben midt under koronarestriksjoner. Hun fikk heldigvis noen uker på kontoret til å bli kjent med kollegaene før hun ble henvist til hjemmekontor i den leide leiligheten.
– Det har vært en litt rar oppstart, sier Brit Helen.
– Ny i byen og uten no særlig nettverk. Men jeg har hyggelige kollegaer som tar kontakt, sier hun, og innrømmer samtidig at det kan bli litt tungt når restriksjonene er som strengest. Nå gleder hun seg til en høst som forhåpentligvis blir litt nærmere normalen. – Vi har hatt noe klubbvirksomhet med engasjerte ungdommer i de tre menighetene jeg jobber i, så det har vært fint å få være med på, sier hun.
– Jeg får masse energi av å være med ungdom!