Vil bruke journalistikken i kampen mot propaganda og sensur

Liza fra Russland tar en master i global journalistikk. Hun drømmer om å bidra til endringer i hjemlandet.

Årets kull på masterstudiet i global journalistikk er det største noensinne og består av 35 studenter fra 18 ulike land. En av studentene er russiske Liza, Elizaveta Funtusova. Tjuetreåringen har en bachelorgrad i reklame og PR fra hjemlandet, og har de siste årene jobbet som senior PR-spesialist for transportmyndighetene i Moskva. Hun var blant de over 100 søkerne til masterprogrammet og er veldig motivert for journalistikkstudiene ved NLA.
– Dette studiet var midt i blinken for meg, sier Liza.
– Jeg er opptatt av ytringsfrihet og globale spørsmål, og jeg liker å være sammen med mennesker med ulike kulturelle bakgrunner, legger hun til.

Flerkulturelt fellesskap

Liza kom til Kristiansand i slutten av august. Kontrasten var stor fra storbylivet i Moskva. Hun er imidlertid vokst opp på øya Sakhalin lengst øst i Russland, så hun føler seg likevel hjemme i en småby med sjøen og naturen tett på. Også har hun funnet sin plass blant medstudentene.
– De har de samme interessene som meg når det gjelder journalistikk. Vi er samfunnsengasjerte og vil jakte på sannheten og avsløre maktmisbruk, sier Liza engasjert.
– Dessuten har jeg funnet ut at flere deler min interesse for sykling og fotografering, blant annet, så jeg liker klassen min veldig godt! Jeg møter de fleste med et åpent sinn, men for meg var det også litt overraskende å oppdage hvor mange felles tanker om livet jeg, ei jente fra Russland, kan ha med en mannlig medstudent fra Etiopia, for eksempel. Det er så fint! understreker hun.

Propaganda og sensur

Russland er rangert på plass nummer 150 blant 180 land på FNs pressefrihetsindeks. Streng sensur av både etablerte nyhetsmedier og sosiale medier er hverdagskost. Fengsel og bøter er ofte brukte sanksjonsmidler mot aktivister og annerledestenkende.
– Vi har strenge lover for bruk av sosiale medier. Hvis du poster bilder fra en ferietur eller katten din, vil du ikke bli påvirket. Men om du er politisk engasjert eller prøver deg på en satirisk spøk kan det bli veldig vanskelig for deg, sier Liza.

Kritisk

Hun er ikke redd for å si hva hun mener om styresettet i Russland. Hun var ett år da Putin ble president, og hun har vokst opp i et kommunistisk regime, et strengt patriarkalsk system og med korrupte politifolk.
– Når jeg snakker om dette kommer det opp mange følelser, sier Liza.
– Situasjonen er veldig frustrerende! Vi føler at vi ikke har noe vi skulle sagt, for myndighetene vil finne en måte å kneble deg på. De fleste vennene mine prøver å flytte til andre land. De har sluttet å tro på forandring, forteller hun. Selv har hun fortsatt et lite håp om en bedre fremtid for hjemlandet. «I love my country, but I hate my government» er en sangtekst av det russiske bandet Lumen Liza siterer. Det er sånn hun føler det.
– Jeg valgte å jobbe i et statlig selskap, og har hele tiden hatt en tanke om at det er mulig å endre noe fra innsiden. Som PR-rådgiver prøvde jeg å gjøre mitt beste for å serve journalister med informasjon som er riktig, jobbe for åpenhet og ikke pynte på sannheten, understreker hun.

Liza ønsker å dra tilbake hjemlandet sitt etter endt utdannelse. Hun sier hun kan se noen positive trekk blant de unge i samfunnet.
– Det er mange unge mennesker som ønsker å bli journalister, som har drive og som ønsker å gjøre en forskjell. Det er små steg i riktig retning.

Fra hele verden

Nesten halvparten av studentene i klassen til Liza er gradsstudenter som skal studere i Kristiansand i to år, mens resten er utvekslingsstudenter som skal ta et eller to semestre i Norge. NLA har utvekslingsavtaler med seks universiteter i Afrika, i Kaukasus og på Balkan, men mange av studentene er selvfinansierte og utenfor disse avtalene.

– Dette er en kjempefin og mangfoldig gruppe med studenter som allerede er godt i gang med studiene dette semesteret. Det er veldig gledelig å se at vi når så bredt ut med dette masterprogrammet, sier Terje Skjerdal, førsteamanuensis og koordinator for global journalistikk (GJ). Aldri før har så mange land vært representert. Siden oppstarten av studiet i 2015 har det vært studenter fra 29 ulike land. Dette året er syv av landene helt nye, og blant dem er Algerie, Sierra Leone, Tyrkia og Pakistan. Det er også første gangen NLA har en russisk student på dette masterstudiet.