Dypt engasjement for studentene og egen musikk
Jonny Sjo er bassist i D´sound og har lenge også vært ansatt ved NLA Høgskolen der han underviser unge, lovende musikere. Vi tok en prat om jubileumsalbumet, hvordan det var å jobbe med musikk i pandemien og sin rolle som lærer for musikkstudenter.
Et variert album
— Vi fant ut at vi hadde lyst til å jobbe med folk som hadde inspirert oss opp gjennom, det var det som var utgangspunktet, forteller Jonny som blant annet kan vise til den amerikanske R&B-artisten Macy Grey på det nye albumets låtliste.
Tidligere vokalist Simone Eriksrud sluttet i bandet i 2018 og Jonny måtte sammen med trommeslager Kim Ofstad, tenke kreativt når de skulle markere dette jubileet. Siden 2018 ble Mirjam Omdal vokalist i bandet. Det endte med et album med en blanding av norske og utenlandske artister.
Bildet: f.v. trommeslager Kim Ofstad og bassist Jonny Sjo.
Musikkproduksjon i pandemitid
Planleggingen av albumet startet i det pandemien bredte seg ut i verden og gjorde det vanskelig å samarbeide på tvers av landegrenser. Han forteller at det var svært tidkrevende å for eksempel jobbe frem låten som Macy Grey bidro på. Kim Ofstad foreslo henne overfor en amerikansk låtskriver de allerede samarbeidet med, som tilfeldigvis kjente artisten.
— Macy Grey ble kjempebegeistret og hadde lyst til å gjøre det. Det ble mye mailer med mange folk i kopi. Vanligvis ville vi reist og vært sammen i studio, men nå måtte vi ordne studio til henne i Los Angelas der hun kunne spille inn sin del, forteller han.
Et musikalsk bånd
Det er en kjent sak at musikere har hatt det vanskelig gjennom pandemien. Jonny, som er svært positivt anlagt, ser ikke bare negativt på de nye måtene pandemien har lært dem å jobbe på. Fordi mange ikke kunne reise, hadde også folk mer tid, men det måtte gjøres på nye måter.
— Du mister den relasjonen du bygger opp ved å jobbe sammen i studio. Og den er jo helt fantastisk. Det er et bånd som knyttes i tillegg til musikken. Det er jo det jeg savner i en sånn pandemiprosess. Du får det kanskje litt på nettmøter, at du på en måte får en relasjon, men det er ikke det samme. Det krever at den du sender låten til blir inspirert. Det er jo et bånd som er musikalsk og veldig sterkt, forklarer Sjo.
Flashback med Simone
Jonny understreker hvor viktig vennskap er i musikken og vi snakker litt om frontfiguren Simone Eriksrud, som valgte å slutte i bandet i 2018. De har alltid hatt et sterkt vennskap og det var under en middag at han spurte henne om hun ville være med på en låt på jubileumsalbumet.
— «Dere kan jo prøve dere å feire 25 års-jubileum uten meg», var hennes respons. Vi kunne jo ikke regne med at hun ville være med, men det ville vært vanskelig å gjøre det uten henne. Det var fantastisk at hun ville, sier Jonny.
Sangen Simone er med på heter Flashback og musikkvideoen med gamle opptak fra 1997 gir et tilbakeblikk som passer anledningen godt.
— Simone hadde som forutsetning at vi satt oss ned på gamlemåten og laget musikk sammen, vi tre. Og det ble umiddelbart en sånn deilig energi i rommet. Vi har reist og bodd sammen i mange år. Det gjør at man tenker likt, kjenner hverandre så godt at du vet hvor du har hverandre, det er utrolig spesielt. Flashback er et statement som sier noe om vennskapet vårt, forklarer han.
Etter Simone sluttet i bandet var det viktig for Jonny og Kim at de hadde friheten til å gjøre samarbeid med andre. Dagens vokalist, Mirjam Omdal, er selvsagt også med på dette albumet, men hun har i tillegg egne prosjekter. Fremover vil de jobbe med både Simone og Mirjam på live-konserter, men er åpen for andre samarbeid i tillegg.
Se musikkvideoen Flashback ved å klikke her
Ser på studentene som kollegaer
Jonny har jobbet på NLA og avdelingen NLA Staffeldts musikk i fem år. Alle ansatte på musikkavdelingen er musikere og veksler mellom å drive med egen musikk og undervise. Er du mest lærer eller musiker?
— Jeg føler meg som musiker og studentene mine er musikere, derfor føler jeg meg mer som en kollega med dem. Studentene er veldig flinke og jeg har enormt stor respekt for dem. De er veldig inspirerende å jobbe med. Hadde jeg ikke blitt inspirert som lærer, hadde det vært vanskelig. På en fin måte får jeg delt erfaringen min gjennom måten vi jobber på, og det er utrolig kult, forklarer han.
Jonny forteller at han noen ganger kan bli blendet av hvor dyktige studentene er, men når en blir litt bedre kjent, merker han at ikke alle nødvendigvis er like moden og noen har behov for å bli veiledet.
—Det å få guide folk sånn, er utrolig givende. Vi som har gått veien vet hva som vil dukke opp, sier han, og vektlegger at det er viktig å ikke ha en ovenfra-ned-holdning til studentene.
Tilstede for studentene
Pandemien har også vært krevende for studentene og Jonny har en unik evne til å se mennesker og sier hans styrke er at han er veldig glad i mennesker og får energi av å engasjere seg i dem.
— Det er flere studenter som har vært helt på felgen. Det å kunne være der for dem, hjelpe dem og finne ut hva som skal til for at det snur og komme over den kneika, er en veldig fin del av jobben, forteller Jonny.
På bildet: Fra undervisning med musikkstudenter, samtale etter opptreden (faget interpretasjon).
NLA ønsker å gi tett oppfølging
Å se den enkelte student er noe hele NLA er opptatt av og streber etter å få til. Jonny Sjo og resten av musikkavdelingen er et forbilde og godt eksempel på hvordan NLA lykkes med nettopp dette.
— Vi jobber jo mye med at studentene våre skal oppdage sine styrker og se svakhetene sine. Det er en viktig del av prosessen, det å finne ut om seg selv. Vi jobber med kunst, å skape identitet, sette noen avtrykk. Når de skal ut i et yrke eller ut med musikken sin, er det enormt viktig med identitet. Sammen jobber vi med å se den enkelte musiker. Så er det utrolig flott å se at noen finner det, gjerne sammen med medstudenter, forteller han.
Jonny og kollegaene på musikkavdelingen jobber svært bevisst med dette og han forteller at det ikke er noen fasit på hvordan de går frem.
— Noen kan du se det på med en gang, at her er det noe veldig bra. Men så er det noen du ikke ser det i det hele tatt. Som du nesten kan irritere deg over fordi de er sløve og kanskje ikke virker så veldig ivrige. Men så dukker det opp sånne små drypp underveis av det de skaper og du tenker wow, hvor kom det fra? Noen folk er helt uforutsigbare, og de kan kanskje ende opp med å lage den mest spennende musikken, forklarer han og mener derfor det er så viktig at underviserne følger godt med.
Får energi av å løfte andre opp
Alle som har møtt Jonny Sjo opplever straks hans positivitet og føler på nettopp dette at han ser deg.
— Jeg er en raring, jeg har alltid sett det positive. Jeg har vokst opp i en familie der jeg tror jeg lærte å ikke sette meg selv først. Det var yngre søsken som tok mer av fokuset og trengte mer hjelp enn meg. Det er enormt inspirerende for meg å se at folk lysner opp rundt en. Det har alltid vært min motor. Jeg kjenner at jeg blir i godt humør av det, forklarer han.
Hvordan mestrer han selv motgang?
Gjennom pandemien i en allerede krevende bransje kan det umulig bare ha vært lett. Selv om Jonny er født positiv har han metoder for å opprettholde det slik.
— Jeg har alltid hatt det sånn at jeg legger bort ting som jeg ikke kan gjøre noe med. Det er jeg veldig takknemlig for. Jeg fokuserer på hva jeg kan glede meg over. Og får jeg en utfordring, jobber jeg knallhardt med å finne ut hva jeg kan gjøre med det, sier han og bekrefter at han har vært heldig med at det faller naturlig.