"På flukt" — til inntekt for ukrainske flyktninger

En liten gutt går alene langs grensen til Polen. Han har mistet moren sin på flukten fra krigen i Ukraina. Dette er blant de sterke TV-bildene som inspirerte Tore Aas til å lage sangen ‘På flukt’, fremført av Oslo Gospel Choir.

Tore Aas er korleder for Oslo Gospel Choir og underviser på NLAs musikkavdeling. Med sangen ønsker han å samle inn penger til flyktninger på flukt fra krigen i Ukraina.

 

— Det var i et møte på NLA en av kollegaene sa at vi burde gjøre noe for Ukraina og diskuterte en konsert for å samle inn penger. Det ble foreslått at jeg skulle lage en sang, men jeg tenkte først at jeg har gjort det flere ganger før ved lignende anledninger og var usikker, forteller Tore Aas, som samlet inn penger med sangen «Når båten seiler inn» i anledning flyktningkrisen i 2016.

Bildet: Tore Aas

Sto fast på to viktige linjer

— Men jeg hadde en melodi i hodet, som jeg ikke hadde brukt, og bestemte meg likevel for å gi det en sjanse. Jeg gikk hit til Pascal (restaurant) og begynte å skrive. Det gikk bra bortsett fra de to første linjene i refrenget, forteller Aas.

Tore Aas slet med å finne de rette ordene, og dagene gikk.

Nyhetsbildene bidro til å gi ord til teksten

— Så satt jeg på trikken en dag og kom på en liten gutt jeg hadde sett på nyhetene. Han hadde mistet moren sin og gikk rundt i en sirkel. Man kunne se at han frøs. Det var veldig tåkete, så man kunne ikke se beina ordentlig. Det minnet meg på den lille syriske gutten som de fant på stranden med hodet i sanden, som var utgangspunktet for sangen forrige gang. Og da begynte setningen å komme; «Tåken ligger som et slør over frossen jord», sier Aas. Man hører gjennom teksten i resten av sangen hvordan denne lille gutten har bidratt til å sette ord på den forferdelige situasjonen.

«Krigens sanne ansikt er bildene vi ser, uskyldige mennesker som lider mer og mer».

Uavkortet til Flyktninghjelpens arbeid for ukrainske flyktninger

Tore Aas startet tidlig i prosessen et samarbeid med Flyktninghjelpen, som inntektene skal gå uavkortet til. Nå som sangen var ferdig skrevet, var det bare å ta kontakt med studio og artister. Valget denne gang falt på å spille inn med Oslo Gospel Choir.

— Alle stiller opp gratis. Fire studio har vært involvert, musikere osv. I en sånn situasjon er det godt å ha venner. Det har ikke gått en eneste krone ut, bare inntekter inn. Så det er det jeg er opptatt av nå. Å jobbe med å samle inn penger og spre videoen, sier han.

Hvordan kan du hjelpe?

Du kan bidra med å dele videoen (for eksempel fra Oslo Gospel Choir’s side på Facebook) eller gi penger på Vipps 2142. Tore Aas understreker at studenter er jo en gruppe som ikke har så mye penger, men hvis man spiller sangen på Spotify, går det en liten sum til denne aksjonen hver gang sangen spilles.