Eksamenskonsert med laptop

Laptop og gitar er instrumentene Markus Bjørnskjold Parlett har jobbet mest med de tre årene han har tatt Bachelor i Utøvende, rytmisk musikk på NLA Staffeldts Musikk i Oslo.

Vi møtte han rett før hans eksamenskonsert på Victoria Nasjonale jazzscene med overskriften Laptop og produksjon.

Men hva vil det si å ha laptop som instrument?

– Det varierer fra person til person. Sånn rent praktisk handler det om produksjon og nymotens låtskriving. For min del handler det om det, men også om hvordan å bruke laptop live på scenen. Det har blitt en stor del av popbransjen i dag. For eksempel om hvordan å automatisere et helt show ved bruk av data, forklarer Markus.

På eksamenskonserten forbereder musikkstudentene en konsert der venner, familie og medstudenter er i salen. Til stede på konserten er også to sensorer.

Mye ligger i forberedelsene
– Til konserten skal jeg spille med et band og vi skal spille seks poplåter som jeg liker og syns låter kult. Så skal jeg gjøre vår vri på det, med fokus på produksjonen bak. Alt av playback er laget av meg og automasjoner med gitar og sånne ting, er også via dataen.

Velger musikk som gir energi
Hvordan tenkte du da du begynte å planlegge denne konserten?

– Jeg tenkte jeg ville gjøre det jeg vil, gjøre og spille musikk som gir meg energi og som gjør meg glad. Jeg er opptatt av hvordan det låter, og prøver å fokusere på det, svarer han og forteller at han har med seg andre musikere til eksamenskonserten, som han har spilt med i kirkesammenheng. 

Hvordan føles det før eksamen?

– Jeg er spent, det er jo siste ting jeg gjør på Staffeldts. Det blir trist å være ferdig, men også fint. Jeg gleder meg til å komme inn i karriereverden og forhåpentligvis drive med dette, sier Markus.

For veien videre er Markus allerede i gang med ulike prosjekter, der han blant annet har det musikalske lederansvaret og ansvar for live produksjonen og å spille. Vi heier på at det blir mange flere oppdrag og prosjekter fremover.

Lite glimt fra konserten