Er du klar for studiestart?

Skal du bli student til høsten? Her er noen nyttige tips som vil hjelpe deg til en god start på studenttilværelsen!

1. Finn bolig

Skal du flytte til en ny by bør du starte boligsøket så tidlig som mulig. Utforsk hvilke alternativer som finnes; for eksempel studentbolig (SiA, SiO eller Sammen)  eller privat utleie (finn.no eller hybel.no). Vil du bo alene eller i kollektiv? Kjenner du noen andre som skal flytte til samme sted, så hadde det kanskje vært både hyggelig og økonomisk gunstig å dele en leilighet! Sjekk priser og beliggenhet, og sørg for å ha en klar avtale med utleier før du flytter.

2. Ha ting på stell

Takk JA til plassen når du får tilbudet fra Samordna opptak i juli. Søk om lån og stipend om du er kvalifisert til det (Lånekassen), og betal semesteravgiften før fristen 1. september.

3. Planlegg økonomien

Planlegg alle de faste utgiftene og sett opp et budsjett for å håndtere økonomien. Vurder kostnadene til bolig, mat, transport, pensumbøker og andre nødvendigheter. Har du spart noe av lønna fra sommerjobben som du kan bruke utover høsten? Må du se deg om etter en deltidsjobb?

4. Utforsk studieprogrammet ditt

Ta deg tid til å bli godt kjent med studieprogrammet ditt før du starter. Les pensumoversikter og emneplaner for å forberede deg. Finn ut hvor studiestedet ditt er og transportmuligheter for å komme deg dit.

5. Forbered flyttingen

Planlegg pakkingen godt og tenk på hva du trenger å ta med. Det er kanskje varmt i august, men boblejakka kan komme godt med utover høsten. (Og skal du til Bergen bør du sørge for at du har gode støvler). Er leiligheten du skal flytte inn i møblert? Kanskje kan du få med deg farmors gamle vaffeljern eller kaffikopper? 

6. Engasjer deg!

Utforsk mulighetene for sosiale aktiviteter og studentorganisasjoner i den nye byen! Det kan være en flott måte å bli kjent med andre studenter og engasjere deg i fellesskapet på!

7. Møt opp!

Merk deg dato og tidspunkt for oppmøte og registrering første studiedag, og vær ute i god tid!

Gled deg til studietiden! Husk at overganger kan være utfordrende, men det åpner også opp for nye og spennende muligheter.

Lykke til med ditt nye studieeventyr!