Eksamen i bass

Mikal Hole spiller bass og avslutter nå tre år på NLA Staffeldts Musikk med konsert på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo. Han er spent, og klar for å fortsette karrieren som musiker.

Alle musikkstudentene som har gått bachelor, har eksamenskonsert denne uken. Det blir konserter hver kveld.

Spiller med Leg Mode
Mikal Hole har tatt Bachelor i utøvende, rytmisk musikk med bass som hovedinstrument. Til eksamen har han valgt å ta med et av bandene sine; Leg Mode på scenen for å vise hvem han er som bassist. Bandet består av tidligere studenter fra Staffeldts.

– Jeg bruker mye tid på dette bandet og det er derfor relevant å ha dem med på eksamen. Jeg ønsker å vise frem noe som er typisk for meg som bassist. I Leg Mode har jeg utviklet det som er typisk for meg å spille. Jeg har skrevet basslinjene selv og da viser jeg hvordan jeg tenker når jeg jobber med musikken. Hvis jeg skulle spilt noen andres ting, hadde jeg bare vist utførelsen, men nå får jeg også vise det som ligger bak, forklarer Mikal.

På bildet: Mikal på lydprøve før eksamen.

Dette er bare starten
Hva føler du nå bare noen timer før eksamenskonserten?

– På en måte er det skummelt, men også veldig fint. Jeg er i aller høyeste grad spent fordi det føles som at alt kulminerer ned til denne dagen. Men det er jo egentlig ikke sånn det er; det er jo bare en bit på veien. Jeg tror følelsen handler om at dette er det siste som skjer på Staffeldts for meg. Det er slutt på noe, så det blir mer enn bare en konsert, svarer han.

Viktig å kunne lære det videre
Fra høsten skal Mikal ta praktisk-pedagogisk utdanning på deltid. Ikke bare for å ha muligheten til å undervise i musikk, men også fordi han mener det er viktig kunnskap å ha som musiker.

– Det å være musiker og det å være lærer henger ihop, føler jeg. Det er viktig å ha en pedagogisk evne til å få med seg folk på lasset. Jeg føler det er viktig å opprettholde det å kunne ha blitt lært noe, og senere, kunne lære det videre. 

Hva skal du i sommer?
– I sommer skal jeg spille noen konserter og jobbe i hønsehus på slektsgården på Klepp!