Demokrati og pressefrihet

På den internasjonale pressefrihetsdagen, 3. mai, arrangerte NLA seminar sammen med Kristiansand kommune om demokrati og pressefrihet i et av områdene i verden hvor det er aller farligst å jobbe som journalist.

Landene på Afrikas horn, med blant annet Etiopia og Eritrea, er blant de minst demokratiske i verden, ifølge The Economist sin Ddemokrati-index. Landene i regionen er også blandt de som ligger aller lavest på pressefrihets-indexen til Reporters without boarders. Oppdaterte tall for 2023 ble sluppet på FNs pressefrihetsdag, 3. mai. 

Pressefrihet

Professor Terje Skjerdal ved journalistutdanningen på NLA i Kristiansand er en av de ledene forskerne i verden på medieituasjonen i Etiopia og landene rundt. 
– Pressefrihet er kanskje kjernen av det vi driver med på Global journalistikk-studiet, men også i prosjektene våre blant annet på Afrikas horn. Vi på journalistutdanningen på Gimlekollen har opparbeidet oss kompetanse på dette feltet, sier han.

Han forteller at mediesituasjonen i det aktuelle området er urovekkende, med journalister som blir forfulgt av regjeringer og pressgrupper. Det største landet i regionen – Etiopia – overrasket likevel verden med rask forbedring av ytringsfriheten da statsminister Abiy Ahmed kom i 2018. Fem år senere er imidlertid situasjonen igjen tilbake til sensur og trusler, noe som gjør det ekstremt vanskelig gjøre jobben som journalist.

Masterstudent

Mens Skjerdal ledet panelsamtalen, var en av masterstudentene på NLA en av paneldeltakerne på arrangementet. Gezaghn Berhie som selv er fra Etiopia, jobber med en masteroppgave om nettopp sikkerhetssituasjonen for etiopiske journalister. Han var nylig tilbake i hjemlandet for å intervjue rundt 22 journalister, både fra kommersielle og statseide media, og noen som jobbet for internasjonale mediehus. Han kunne viderebringe historier om både tortur, fengsel, terroranklager og trusler.

Se video av Gezaghn Berhie her:Sammen med to eritreiske journalister som lever i eksil i Kristiansand, tegnet han et bilde av en særdeles utfordrende situasjon når det gjelder demokrati og ytringsfrihet.

Norge er for syvende år på rad på helt på toppen av pressefrihetsindeksen, mens Nord-Korea, ikke helt overraskende, ligger helt på bunnen.