Fem gode råd for effektiv eksamenslesing

Virker det uoverkommelig å komme igjennom pensum og lære alt du skal før eksamen? Med god planlegging og riktig tilnærming kan du forbedre sjansene dine for å lykkes!

Å forberede seg til eksamen kan være både nervepirrende og utfordrende. Effektiv eksamenslesing krever tid, tålmodighet og innsats. Pust med magen og følg noen av rådene under, så har du gode forutsetninger for å komme deg velberga igjennom eksamensperioden!  

1. Lag en studieplan

En godt strukturert plan er nøkkelen til suksess når det gjelder eksamenslesing. Bestem hvor mye tid du har til rådighet før eksamen, og lag en tidsplan som inkluderer tidspunkter for lesing, pauser og repetering. Dette hjelper deg med å organisere studiematerialet og sørge for at du dekker hele pensum.

2. Lag gode notater

Ta gode notater mens du leser. Dette innebærer å oppsummere hovedideene og relevante eksempler. Notatene dine bør være nøyaktige og organiserte. Dette vil hjelpe deg til å forstå stoffet bedre, og vil være viktig når du skal repetere.

3. Varier studieteknikkene

Ikke begrens deg til bare én studieteknikk. Prøv ulike metoder som å lage tankekart, lage flashkort, eller forklare materialet til noen andre i kollokviegruppa. Dette bidrar til å aktivere ulike læringsprosesser i hjernen din og gjør det lettere å forstå og huske informasjonen.

4. Ta pauser

Å ta regelmessige pauser er avgjørende for å opprettholde konsentrasjonen. Noen anbefaler korte økter på 25 minutter etterfulgt av en pause på fem minutter.  Dette kan hjelpe deg med å holde deg produktiv og forhindre at du blir overveldet.

5. Jobb med tidligere eksamensoppgaver

Å gå igjennom tidligere eksamensoppgaver kan være veldig nyttig for å forstå eksamensformatet og teste hva du har lært. Dette vil også hjelpe deg med å håndtere eksamensnerver og øke selvtilliten din. Identifiser de delene av pensum der du trenger mer forberedelse og fokuser på dem.

Start forberedelsene tidlig, hold deg organisert, og ikke nøl med å spørre medstudenter eller forelesere om hjelp om du støter på utfordringer. Med riktig tilnærming forbedrer du sjansene dine for å lykkes på eksamen!

Lykke til!