Fra journaliststudier til direktesendinger på nasjonaldagen!

Ingvild Stuedal Taranger er journalist hos NRK og tidligere student ved NLA Høgskolen. Et av hennes mest uforglemmelig øyeblikk var da hun fikk dekke 17. mai!

Ingvild Stuedal Taranger startet sin karriere allerede før hun var ferdig med studiene, og vi har tatt en prat om hennes møte med arbeidslivet og hvordan hun fikk en fot innenfor selveste statskanalen.

Den historien er ganske morsom, forteller hun. Det hele begynte med en «speed-date» i Kristiansand, og noen få år senere har det ført til at hun i dag kan skrive både «reporter for NRKs nasjonale 17. mai sending», og «intervju med dronning Sonja», på CV-en. Tenk det!

La oss gå tilbake noen år.

Ingvild avslører at studievalget og valget av høyskole var ganske tilfeldig. Til tross for å lenge ha drømt om å bli sykepleier, tok hun sjansen da hun fikk tilbud om studieplass på journaliststudiet i Kristiansand.

– Jeg hadde en venninne som hadde gode erfaringer med NLA, så jeg bestemte meg for å følge hennes råd, forteller Ingvild.

Tett oppfølging og utradisjonell oppbygging

NLAs journalistikkstudium tilbys ved høyskolens campus på Gimlekollen i Kristiansand. Med høyskolens relativt beskjedne størrelse, fant Ingvild det enklere å knytte bånd både med foreleserne og medstudenter.

– Du får tettere oppfølging sammenlignet med større universiteter. En annen ting jeg også likte godt med NLA, var måten studiet var lagt opp. Du har ett fag om gangen, som gjør at du du får fokusere grundig på hvert enkelt område og fag, forklarer hun.

På journaliststudiet til NLA fordyper du deg i ett og ett fag om gangen. Eksamenene er fordelt utover året og markerer slutten på et fag. Dyktige forelesere går gjennom pensum, intensivt over en avgrenset periode, forteller Ingvild. Når eksamen er gjennomført, går du over til et nytt fag.

Jeg likte fagene vi hadde. Alt fra religion, økonomi og undersøkende journalistikk. Jeg fikk god oppfølging og foreleserne var alltid tilgjengelige når jeg trengte hjelp. I tillegg hadde vi mange dyktige gjesteforelesere.

Speed-dating førte til ansettelse

Mellom fag og eksamen er det også lagt inn flere praksisperioder i løpet av studietiden. De første årene er dette interne praksisperioder, hvor klassen deles opp i mindre redaksjoner.

Jeg synes det var veldig fint at vi lot som vi var en reell redaksjon, med både radio, tv og nett. Vi rykket også ut på breaking-hendelser. Da fikk du føle hvordan det er å være på jobb som journalist, fremfor å sitte i en forelesningssal. Det kom godt med i jobben i ettertid!

I løpet av det siste året på studiet er journaliststudentene utplassert i ekstern praksis hos ulike redaksjoner. Ingvild hadde sin praksis hos NRK Rogaland, men hennes vei inn i NRK startet derimot tidligere enn som så.

NRK Sørlandet arrangerte «speed-dating» med journaliststudentene på NLA. Jeg meldte meg på i siste liten og det gikk bra! Det førte til at jeg fikk starte som tilkallingsvakt der, før jeg fikk praksisplass i NRK Rogaland. Etter endt praksis fikk jeg fortsette i et vikariat og her er jeg enda, forteller Ingvild.


Ingvild Stuedal Taranger er tidligere student ved journalistutdanningen hos NLA, og nå journalist hos NRK.

– Absolutt noen opplevelser som skiller seg ut!

Ingvild trives godt og forteller at hun har hatt stor glede av å prøve seg i de ulike formatene og flatene NRK er tilstede på.

Av og til har jeg radiosendinger, andre uker er jeg direktereporter på TV og ofte sitter jeg på nyhetsdesken. Jeg har også fått ansvar for større gravesaker, som jeg også ønsker å gjøre mer av i fremtiden, smiler hun. 

Videre legger hun til at det er noen vakter hun husker bedre enn andre.

Det er absolutt noen opplevelser som skiller seg ut. Jeg var reporter på NRK sin 17.-maisending som hadde over en million seere. Det var sykt skummelt, men også veldig gøy! En annen opplevelse jeg ikke glemmer med det første var da jeg fikk intervjue dronning Sonja. Og hun nevnte faktisk navnet mitt! Da smilte jeg konstant i en uke etterpå!

Ingvild legger ikke skjul på at hun har store drømmer for arbeidslivet. Aller helst vil hun jobbe med undersøkende journalistikk. Hun drømmer også om å vinne SKUP-prisen en dag!