Reisereglement for studieturer til utlandet, NLA Høgskolen

1 Generelle retningslinjer

Studieturen med forelesninger, ekskursjoner og feltarbeid er en obligatorisk del av flere studier ved NLA Høgskolen. Studentene som reiser er myndige, og fullt ut ansvarlige for egne handlinger. Når en gruppe reiser sammen er det likevel nødvendig å ta noen forholdsregler for at læringen skal bli best mulig og at turen skal kunne gjennomføres på en god måte for alle deltakerne. Det er viktig å huske på at studentene også representerer NLA Høgskolen når man er på reise. Du må derfor gjøre deg kjent med og skrive under på dette reglementet.

 

1.     Utenriksdepartementets reiseråd

Det forventes at studentene setter seg inn i UDs reiseråd og anbefalinger for de aktuelle land som besøkes: https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/

 

2.     Kultur

Som gjester i landene vi besøker er det viktig å sette seg inn i og ta hensyn til lokale skikker og normer for oppførsel. Dette er også viktig for samarbeidet NLA Høgskolen skal fortsette å ha med ressurspersoner, institusjoner og overnattingssteder i årene som kommer. Det blir forventet at studenten respekterer lokale normer for oppførsel, og retter seg etter eventuell korrigering fra studieturleder, guide eller andre.

 

3.     Lover og regler

Det forventes at studentene følger de lover og regler som gjelder i de aktuelle landene vi besøker og retter seg etter eventuelle pålegg og instrukser fra myndighetspersoner, studieturleder eller guide.

Det gjøres også oppmerksom på at norsk lov kan anvendes på norske borgere i utlandet, og skal overholdes på samme måte som i Norge.

 

4.     Deltakelse på opplegg

Av respekt for de vi besøker, studieturleder og medstudenter, forventes det at alle studentene deltar på programmet, og møter til oppsatte tider. Fravær grunnet sykdom skal meldes til studieturleder så snart som mulig, og senest ved oppleggets starttidspunkt. Fravær av andre årsaker skal avklares med studieturleder på forhånd.

 

5.     Bruk av rusmidler

  1. Av hensyn til sikkerhet, helse, omdømme og det faglige opplegget, er det ikke er lov å være beruset på studieoppholdet. Dette innebærer at det ikke er lov å nyte mer enn to alkoholenheter per dag. Enkelte turer vil kunne ha nulltoleranse for alkohol og rusmidler.
  2. All bruk av ulovlige narkotiske stoffer fører til øyeblikkelig utestengelse og/eller Det kan også føre til anmeldelse.

 

6.     Studieturleders instrukser

Studieturleders instrukser, beskjeder og korrigeringer skal etterkommes.

 

2     Vaksinering og egen helse

Forholdsregler og personvern

Studieturer krever god og stabil fysisk og mental helse. NLA Høgskolen arbeider for et forutsigbart opphold for både studenter og ansatte. Vi ønsker derfor å gi informasjon om hvilke forholdsregler den enkelte bør ta for å ivareta egen helse, og dessuten legge til rette for åpenhet rundt helsemessige utfordringer. I praksis gjøres dette gjennom informasjonsmøter, egenerklæringsskjema på nett, samtaler med helsepersonell og veiledning fra studieturleder/studiekonsulent..

Med grunnlag i personvernforordningens (GDPR) artikkel 9 2a) er det frivillig å oppgi helseopplysninger i forbindelse med studietur. For egen sikkerhet anbefaler vi likevel at hver enkelt student gjør en vurdering av hvor vidt det eksisterer forhold som kan være relevante å opplyse om i forbindelse med studieturen.

All informasjon som blir gitt om personlig helse er taushetsbelagt og behandles i tråd med den til enhver tid gjeldende personopplysningslov med forskrifter, samt NLA Høgskolens gjeldende retningslinjer. Opplysningene vil utelukkende bli behandlet av studieturledere, ansvarlig studiekonsulent og beredskapsansvarlige, og vil bli slettet senest 1 år etter fullført tur.

 

Ansvar for egen helse og vaksinering

Under studieturen er den enkelte student ansvarlig for egen helse. Studenten skal ha satt seg inn i helserisikoen som finnes i områdene hun/han skal til m.a. UDs reiseråd og NLA’s ROS-analyse (risko- og sårbarhetsanalyse).

Studenten er selv ansvarlig for å ta de påkrevde/anbefalte vaksinene for reise til de respektive områdene, jf. nasjonale retningslinjer.

Egenerklæring ved påmelding

Ved påmelding til studieturen blir studenter bedt om å levere et skjema med relevante opplysninger til bl.a. bestilling av billetter samt samtykke til reisereglement.

For å kunne ivareta sikkerheten til studenter og ansatte er det viktig at studieturleder har tilstrekkelig informasjon dersom en situasjon skulle oppstå. Dersom du har allergi/helsetilstand/medisiner som du ønsker/mener er nødvendig at studieturleder er klar over, ber vi om at dette meldes inn i eget felt i påmeldingskjemaet. Om du har spørsmål eller er usikker på hva som kan være relevant informasjon, er du velkommen til å konsultere studiekonsulent og/eller studieturleder både før og etter påmelding, se eget avsnitt under.

Klarering fra lege/ samtale med helsepersonell

Dersom det er tvil om helsetilstand og risiko ved studietur, anbefaler vi på det sterkeste at du avklarer med lege/helsepersonell om du er i stand til å gjennomføre den aktuelle reisen.

Samtale med studieturleder/ studiekonsulent

Dersom du har konkrete spørsmål eller er usikker på om helsetilstanden din er kompatibel med den aktuelle studieturen, er du velkommen til å kontakte studiekonsulent og/eller studieturleder for en samtale når som helst i prosessen. En samtale vil være særlig aktuell dersom helsetilstanden din krever noen form for tilrettelegging på turen, eller dersom studieturleder trenger informasjon om hvordan han/hun bør reagere i gitte situasjoner (f.eks. ved ulike typer anfall). På bakgrunn av opplysningene som blir gitt i påmeldings-skjemaet, kan også studieturleder/studiekonsulent kontakte enkeltstudenter med tilbud om en slik samtale.

Ansvar dersom helsetilstand får konsekvenser for studieturdeltakelsen

Dersom helsetilstand forhindrer deltakelse på studieturen, og dette først blir avklart etter at kontrakt/bindende påmelding er levert, vil studenten være fullt ut ansvarlig for å dekke utgifter NLA Høgskolen har hatt i forbindelse med allerede utførte bestillinger eller andre budsjettmessige bindinger. Refusjon av slike utgifter må eventuelt følge av privat reiseforsikring. NLA Høgskolen er ikke part i slike krav.

Dersom studieturleder etter ankomst i utlandet finner det usikkert om en student av helsemessige årsaker kan fullføre turen, kan studieturleder råde studenten til tidligere hjemreise. Studieturleder vil da være behjelpelig med å konsultere lege, og eventuelt organisere reise tilbake til Norge. Studenten hefter selv for eventuelle ekstrautgifter knyttet til dette, og er selv ansvarlig for kontakt og avklaring med eget forsikringsselskap om en eventuell refusjon.

 

3 Handlingsplan ved uønsket atferd

Med uønsket atferd menes oppførsel som avviker fra reisereglementet eller studieturleders beskjeder/instrukser.

Forebyggende tiltak:

  • Informasjon om forventninger til oppførsel, reisereglement
  • Signering av samtykke til reisereglement / egenerklæring om
  • Aktiv korrigering av uønsket atferd (studieturleder, guide, medstudenter eller andre)

Skadebegrensende tiltak nivå 1:

Dersom korrigering av uønsket atferd ikke har tilstrekkelig virkning, skal studenten bli gitt muntlig advarsel fra studieturleder. Det skal komme tydelig frem at det blir gitt en formell advarsel. Innhold i reglement/egenerklæring skal repeteres og eventuelle konsekvenser av nytt brudd skal presiseres. Formelle advarsler skal rapporteres til avdelingsleder og studiesjef innen rimelig tid.

Skadebegrensende tiltak nivå 2:

Ved nytt tilfelle av uønsket atferd etter at formell advarsel er gitt, kan studieturleder tilråde studiesjef om å fatte vedtak om umiddelbar a) utestengelse og/eller b) hjemsending fra turen (se under). Ved særlig grove overtredelser kan slike tiltak iverksettes uten foregående varsel. Vedtaket skal gjøres skriftlig, med opplysninger om tid og sted for eventuell muntlig advarsel, og i rimelig utstrekning gjøre rede for grunnlaget for avgjørelsen. Vedtaket leveres til student, og kopi/bilde sendes avdelingsleder og studiekonsulent ved NLA.

Hjemsending mot studentens vilje skal bare brukes der studieturleder og avdelingsleder og/eller beredskapsleder for studieturer etter en konkret vurdering finner det uforsvarlig og/eller klart i strid med NLAs interesser å la vedkommende oppholde seg alene i landet.

Der det ikke er grunnlag for hjemsending, har studenten ved utestengelse likevel rett til rimelig bistand fra studieturleder til å bestille tidligere hjemreise dersom vedkommende ønsker dette.

 

a)     Utestengelse

Studenten mister retten til å følge det oppsatte programmet. Dette gjelder utflukter, felles transport, faglige samlinger osv. Om gruppen har bosted flere steder under oppholdet, mister studenten også rett til å benytte de bestilte overnattingsfasilitetene så snart gruppen forlater det bostedet som ble benyttet da vedtaket om utestengelse ble fattet. Om det ikke skaper uforholdsmessige praktiske utfordringer for resten av gruppen, kan studenten etter avtale benytte forhåndsbestilt transport til flyplass ved felles hjemreise.

 

b)     Hjemsending

I tillegg til umiddelbar utestengelse, sørger studieturleder for at det blir bestilt tidligere hjemreise for studenten. Ved hjemkomst vil utgifter til dette faktureres turdeltaker, uavhengig av om reisen ble benyttet eller ikke. Informasjon om reisen skal formidles til turdeltaker så snart som mulig, og i rimelig tid før avreise.

 

Studenten er selv ansvarlig for økonomiske utgifter og/eller tap i forbindelse med utestengelse eller hjemsending. Dersom NLA Høgskolen må forskuttere utgifter for vedkommende student (hjemreise, kost og losji og andre nødvendige utgifter), vil NLA Høgskolen kreve disse refundert av vedkommende student ved retur til Norge.

 

Utestengelse og hjemsending fra studietur regnes som en midlertidig bortvisning. NLA Høgskolen sitt styre eller styrets klagenemnd kan i tillegg vurdere om studentens oppførsel gir grunnlag for et vedtak om varig bortvisning fra studiet jf. Uhl. §4-8.

 

Revidert 19.06.25