Reisebrev fra Linköping

Som en del av bachelorgraden i pedagogikk var My-Josefine utvekslingsstudent i Linköping i fjor høst. Les om hvordan hun har hatt det!

Det er mange som har spurt meg om hvorfor jeg valgte å dra til akkurat Sverige når det finnes så mange andre kule steder å dra til. Dette er det litt forskjellige grunner til. For det første elsker jeg Sverige og det svenske språket. Jeg har en del svenske venner som jeg ble kjent med på utveksling i USA i 2016 og som jeg fortsatt har kontakt med. De fortalte meg at Linkjöpings universitet, LiU, var et stort og populært universitet med nesten 30 000 studenter. Linköping er en by med ca. 170 000 innbyggere, og anses å være en god studentby med godt over to tusen utvekslingsstudenter. For det andre er ikke Sverige særlig langt hjemmefra, noe som gjorde det lett å dra hjem og få venner på besøk. I tillegg ville jeg reise til et land der jeg slapp å prate engelsk hele tiden.

"Nolle-P"

På grunn av koronasituasjonen var jeg usikker på om jeg i det hele tatt kunne reise på utveksling, men heldigvis fikk jeg klarsignal om at det gikk fint. Jeg ankom Sverige i midten av august, og ble fort kjent med både byen og universitetet. LiU hadde forskjellige velkomstdager på campus der vi fikk informasjon om universitetet, byen, offentlig transport og andre ting som var betryggende å vite i en ny by. Universitetet i Linkøping er et unikt universitet, og det skjer ting her absolutt hele tiden. Det blir arrangert masse sosiale og gøye arrangementer man ikke vil gå glipp av.

Universitetet har noe de kaller «nolle-P» som er det samme som den norske fadderuken. Det gir mulighet til å bli kjent med masse nye mennesker allerede de første ukene. ESN er en organisasjon for utvekslingsstudenter, og jeg anbefaler virkelig å sette seg inn i alt de arrangerer i løpet av skoleåret. Det er alt fra filmkvelder, spillekvelder, grillfester, fester, sykkelturer og utenlandsturer. På den måten blir man kjent med andre utvekslingsstudenter som alle er i samme situasjon og åpen for nye bekjentskaper.

LiU har også en buddyordning, der man får tildelt en buddy som man kan kontakte om det er noe man lurer på eller trenger hjelp til. Buddyene kan også arrangere sosiale ting for gruppen de er tildelt. 

linkjöping3.jpg linkj'oping2.jpg

Bosted og økonomi under utvekslingsoppholdet

Gjennom universitetet i Linköping kan man søke om studentboliger. Disse er plassert i områdene rundt campus, og mange utvekslingsstudenter velger å bo her. Da har man eget rom med bad, men deler kjøkken og stue med rundt 10-15 andre studenter.

Selv valgte jeg å leie en leilighet i sentrum. Denne fant jeg på en Facebook side, og jeg har vært veldig fornøyd med det. Jeg betalte 8000 svenske kroner i måneden for min leilighet, mens studentboligene ligger på rundt 4-5000 kroner.

Økonomi

Om man reiser som Erasmus+ student får man et stipend på rundt 5000kr i måneden, i tillegg til det man allerede får fra lånekassen. Man kommer langt med disse pengene, men om man er lysten på å reise og oppleve nye ting, er det nok nødvendig med noen oppsparte midler i tillegg. Mange av arrangementene og utenlandsturene som blir arrangert av ESN og ISA er populære for utvekslingsstudentene å være med på.   

Hvilke fag tok jeg?

Da jeg skulle velge fag på Universitetet i Linköping stod jeg ganske fritt til å velge det jeg selv ville. Jeg kunne velge mellom mange spennende fag, både på svensk og engelsk. Jeg tok tre frie kurs koblet til education og social studies på svensk. Det har vært spennende og lærerikt, og det var gøy å kunne ta noen fag som ikke tilbys ved mitt studiested i Norge.

Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

Jeg har alltid vært eventyrlysten og glad i å oppleve nye ting. Da jeg hørte at man kunne dra på utveksling gjennom NLA var jeg ikke i tvil om at det skulle jeg gjøre. Dette halvåret er noe jeg kommer til å se tilbake på med stor fryd. Jeg har fått masse svenske venner, men også mange internasjonale. På grunn av korona ble fagene mine gjort nettbaserte, og jeg har ikke hatt noe oppmøte på skolen. I begynnelsen syntes jeg dette var veldig kjipt, men sånn er det når man velger å dra bort for å studere under en pandemi. Det har gjort at jeg har måttet utfordre meg selv ekstra på det sosiale, deltatt på arrangementer for å bli kjent med andre studenter og lært å kjenne meg selv på en helt annen måte.

Det beste med dette halvåret er alt jeg har fått oppleve som jeg ikke hadde gjort i Norge. Det å studere i Sverige har vært noe helt annet enn hjemme, og det er jeg glad for at jeg har fått ta del i. Jeg føler meg heldig som har blitt kjent med så mange nye mennesker fra andre land og alt jeg har fått oppleve.

Så til alle som lurer på om de skal reise på utveksling så er svaret et stort ja! Jeg vil absolutt anbefale utenlandsstudier, og Linköping ikke minst.