Ambisjoner om en mer miljøvennlig tekstilindustri

Målet er å jobbe i en bedrift som løser klimautfordringer. Maria Kvaløy er 27 år, studerer 'Innovasjon og ledelse' ved NLA Høgskolen i Oslo og nå aktuell som deltaker av Symesterskapet som vises på NRK denne høsten.

-Hva er koblingen mellom Symesterskapet og utdannelsen du nå holder på med?

-Egentlig ingenting, sier hun og smiler, men forteller at den økte interessen for søm har gitt henne ideer om å for eksempel jobbe med å påvirke tekstilindustrien til å bli mer miljøvennlig. Denne sesongen av Symesterskapet har gjenbruk som tema og derfor veldig aktuell for studenten som passer svært godt til Hauge School of Managements profil.

Hauge School of Management er NLAs økonomistudier og har to bachelorgrader. Avdelingen er inspirert av Hans Nielsen Hauge og er opptatt av å utdanne etisk bevisste økonomer og ledere.

Lang ledererfaring

Maria Kvaløy har lenge vært interessert i både ledelse og klimaspørsmål. – Jeg valgte å studere innovasjon og ledelse fordi jeg har mye ledererfaring. Jeg har ledet barnegrupper siden jeg var ganske ung og senere ledet ungdomsarbeid. Men jeg følte jeg trengte mer kjøtt på beinet. Jeg ønsket å lære mer om hvordan man styrer organisasjoner, leder mennesker og om å være en koordinator, forteller hun.

Næringslivet kan også tenke samfunnsbygging

-Jeg syns det er et kjempespennende perspektiv hvordan man som bedriftsleder kan tenke samfunnsbygging og ikke bare profitt. Gjennom studiet har jeg lært at det ikke bare er gjennom ideelle organisasjoner at man kan gjøre dette. Det går an å løse samfunnsproblemer og fortsatt være profittabel.

Syinteressen har gitt ideer til miljøvennlig syprosjekt

Syinteressen har økt hos Kvaløy siste tiden og er blitt en del av hennes tanker om fremtidige jobber. -Dette sygreiene har tatt litt av, så kanskje det blir noe med det. Hvis jeg skulle jobbet videre med sying kunne jeg tenkt meg å for eksempel starte et syprosjekt i en bedrift der rumenere eller andre grupper som har behov for arbeid, kunne jobbet. Som et sosialt entreprenørskap, miljøvennlig, samtidig som det skal gå med fortjeneste, forteller hun.

Tekstilindustrien skaper klimaproblemer, og Kvaløy understreker at det setter avtrykk, men målet er å gjøre det på mest mulig miljøvennlig måte. Om det blir dette eller noe annet vet hun ikke, men engasjementet for miljø og klima er hun sikker på vil være en del av henne også i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under bildet


Foto: NRK/Eivind Senneset

En utfordring utenfor komfortsonen


-Hvorfor meldte du deg på Symesterskapet?


-Jeg meldte meg på fordi jeg tenkte det var en spennende utfordring, svarer hun. Sying har vært hennes hemmelige hobby. -Jeg lærte å sy av min mor på ordentlig da jeg fikk symaskin i 2015, og har egentlig ikke fortalt det til så mange.

Kvaløy har alltid vært en kreativ person som liker å skape ting. Men å delta i en konkurranse på TV, var utenfor komfortsonen og hun måtte lære seg å takle et uventet høyt stressnivå.

Lært å håndtere stressende situasjoner

-Jeg ble overrasket selv hvor stresset jeg var. Det å skulle være på TV var mer ukomfortabelt enn jeg hadde trodd, sier hun og ler. -Det var innspilling ti timer om dagen og seks kamera rundt oss hele tiden. Mange ganger tenkte jeg at ‘håper ikke de tar med det’ eller ‘det var teit sagt’. Jeg ble veldig selvkritisk.

-Hva har du lært?

-Jeg har lært mye om meg selv i utfordrende og stressende situasjoner, svarer hun. -Jeg har aldri vært så stresset i hele mitt liv, ikke før noen eksamen. Det hadde vært interessant å sett hva som skjedde i kroppen med et så jevnt, høyt stressnivå hele tiden. Har erfart etterpå at jeg takler stress bedre.

-Fikk du lyst til å være med på flere TV-programmer?

-Nei, svarer hun fort. – Jeg ble jo ikke med fordi jeg syns det er så gøy å være på TV, jeg syns det er gøy å sy og tok det som en utfordring.

Innspillingen av Symesterskapet er ferdig, og det blir spennende å følge med og se hvor langt Kvaløy kom i konkurransen. Hun avslørte ingenting i løpet av vår samtale med henne.

Foto: NRK/Eivind Senneset