Venner fra hele verden!

– Hvis du vurderer å dra på utveksling, så bare gjør det, du kommer aldri til å angre! Dette sier de to studentene etter å ha vært et halvt år i USA.

Selma Louise Fauske og Marlene Schøyen er begge grunnskolelærer-studenter ved NLA i Oslo. De kjente ikke hverandre før i januar da de reiste til San Diego på utveksling.

– Det beste var folkene, sier de begge i kor på spørsmålet om hva som var det beste med opplevelsen.

– Vi har fått venner for livet. Jeg får besøk fra noen av dem snart og vi skal kanskje til Amsterdam i desember. Det er mennesker som jeg aldri hadde møtt på hvis jeg ikke hadde reist. Helt nye kulturer. Vi lærte om hvordan deres oppvekst hadde vært, det var så mye interessant, forteller Selma.

– Det var sykt mye bra mennesker vi møtte. Jeg har allerede vært sammen med noen av dem i Sverige, legger Marlene til.

thumbnail_IMG_2524.jpeg

Internasjonalt samhold

Jentene forteller at de egentlig ikke ble så godt kjent med de amerikanske studentene. Det var de internasjonale studentene som holdt sammen, og det gjorde ikke noe.

– Vi tok fag på bachelor-nivå og kom inn i en ganske etablert klasse, sier Marlene som en forklaring på at det ble mest naturlig å bli kjent med de andre som var på utveksling.

– De var fra Japan, Tyskland, Sverige og Danmark. Vi fikk venner fra hele verden og det syns jeg var så gøy, sier Selma.

– Vi bodde i et bygg som samarbeidet med skolen, der halvparten var for studentforeninger og halvparten for internasjonale. Vi ble veldig godt tatt imot av de andre og ble fort sammensveiset, forteller Marlene.

_DSC8433.jpg

Skal, skal ikke...

Mange er spente før de drar ut på utveksling. Det var også Selma og Marlene. De var nervøse for å studere på engelsk, lurte på de kom til å få venner og så videre.

– Jeg var litt i tvil, men jeg tenkte at jeg måtte bare utfordre meg selv, sier Selma som allerede hadde angret på at hun ikke dro på utveksling på videregående. Hun gruet seg spesielt for språket.

– Det var litt utfordrende i starten, men det gikk mye bedre enn forventet, sier hun.

– Det var litt vanskeligere å lese artikler og bøker på engelsk, men vi kom fort inn i det og vi har jo Google Translate, legger Marlene til.

– Det føles skummelt, men du kommer inn i det så fort. Skolen tok veldig godt imot oss. Vi hadde en introduksjonsuke for alle internasjonale studenter med omvisning på campus og informasjon om alt mulig, fortsetter Marlene.

thumbnail_IMG_2520.jpeg

Utveksling til USA

Begge valgte USA fordi de ønsket å oppleve noe som var helt annerledes enn Norge. Mesteparten av tiden leide de bil og oppdaget nye steder på fritiden.

– Kollektivtransporten der var dårlig, så vi leide bil mesteparten av tiden. Da reiste vi rundt og vi kjedet oss aldri. Det var alltid noe å finne på, sier Marlene.

Men å reise på utveksling til USA er veldig dyrt, det kjente også våre studenter på. Heldigvis finnes det mange andre og billigere alternativer for utveksling (klikk her for å se hvor du kan reise på utveksling med NLA).

–Man må virkelig spare opp hvis man skal reise så langt. Det kom kostnader jeg ikke var forberedt på. Det var visum, depositum og andre ting som bare kom, sier Selma.

–Noe som de hadde der, som var veldig smart, var et food pantry hvor man kunne komme og hente mat gratis. Gratis hermetikk, nudler og andre ting. Men det fant vi ut av litt seint, ler Marlene.

 

 

Et rungende JA til utveksling

Jentene er ikke i tvil og oppfordrer alle til å reise på utveksling.

–Hvis du vurderer det, så bare reis, du kommer aldri til å angre, sier de begge overbevisende!

Mange alternativer til utveksling for NLA-studenter

NLA samarbeider med mange skoler og universiteter rundt om i hele verden. Og det nyeste samarbeidet NLA har inngått, er på Kypros.

Du funner all informasjon om utveksling her.

Det meste av utvekslingen til Europa gjøres gjennom Erasmus+-programmet. Fordelen med å reise med Erasmus er at det er gratis og man får i tillegg et stipend. Det kan fortsatt oppleves eksotisk selv om det ikke er på andre siden av kloden og man har mulighet til å reise en tur hjem, hvis man skulle ha behov for det.

PS: San Diego som Selma og Marlene reiste til har ikke lenger et samarbeid med NLA. Se her hvilke reisealternativer du har som NLA-student.