Fem råd til studenter for bedre mental helse

Livet som student kan være overveldende. Her får du fem gode tips som kan hjelpe deg å holde hode over vannet.

Overgangen til studenttilværelsen kan for mange være ganske brå. Man skal lære mye nytt og skaffe seg nye bekjentskaper, ofte i en helt ny og ukjent by. Mange kjenner på et stort press om å lykkes, både sosialt og med studiene.

– Prøv å gi deg selv tid til å finne din plass på studiet, sier teamleder for Mental Helse sin studenttelefon, Ida Halvorsen Engelstad til mentalhelse.no.

– Mange kan bli usikre på om studiet de har valgt egentlig er riktig. Det er rom for å gjøre feil valg og begynne på nytt, men noen ganger handler det også om at det tar tid å finne sin plass, fortsetter hun.

Mental Helses fem gode tips til nye studenter:

  1. Lag rutiner som er gode for deg: Husk å få nok søvn, regelmessige måltider, nok frisk luft og arbeid godt med studier og jobb.
  2. Lag en ukesplan eller en månedsplan: Mange har godt av å lage seg en plan hvor man setter inn hva som skal gjøres eller jobbes med hver dag. Da får man delt opp for eksempel det som skal leses, og det er lettere å finne en god struktur.
  3. Sjekk ut hva som er av muligheter på ditt studiested: Bli kjent med kantinen på skolen, biblioteket, ulike samtaletilbud, lesesalen og fritidsaktiviteter.
  4. Husk at selv om det ser ut til at “alle andre” får til alt, så er det ikke slik.
  5. Snakk med noen når ting kjennes vanskelig eller uoverkommelig.

(Kilde: mentalhelse.no)

Studenttelefon og samtaletjeneste

NLA Høgskolen har en samtaletjeneste med Studentprester og andre tilgjengelige samtalepartnere på alle campuser. Les mer om ordningen her. Teamlederen i Mental Helse råder også studenter om å ta kontakt med Studenttelefonen ved behov. De har telefon og chat er åpen fra kl. 18.00 – 02.00, hver eneste dag i uka. Telefonnummer 116 123 (tast 3).

– Hva er de vanligste utfordringene man snakker om hos dere, Halvorsen Engelstad?
– Ensomhet, relasjonutfordringer, struktur, psykiske utfordringer, manglende mestringsfølelse. Det kommer veldig mange ulike temaer, og alt kan snakkes om fra økonomi til seksualitet hos oss.

– Hvilke råd gir dere til de som ringer inn?
– At hver enkelt må finne de tingene som passer for seg, at alt kan snakkes om, og at det er viktig å være raus med seg selv. Det er rom for å ha dårlig dager. Om det er stort eller lite, så kan vi kontaktes.

Ida Halvorsen Engelstad gir et siste råd:
– Gi deg selv rom, vær snill mot deg selv – og nyt studentlivet!