Foreleser med engasjement for faget og kjærlighet til studentene

Studentene hennes mener hun er den beste foreleseren på NLA Høgskolen. Lise Einarsen Haukås svarer at hun er enormt glad i dem.

– Jeg møter studentene det første året deres i studiet, og får hjelpe dem inn i studenttilværelsen. Jeg blir enormt glad i studentene mine, smiler Lise Einarsen Haukås.

Hun er høgskolelektor i pedagogikk, og underviser på barnehagelærerutdanningen ved NLA Høgskolen i Bergen. Selv har hun jobbet 20 år i barnehage.

– Man kan hente mye fra det å jobbe i barnehage når man skal jobbe med studenter, for mennesker er ikke så forskjellige. Alle trenger å bli sett og elsket, sier Haukås.

I dette tar hun også troen med inn i arbeidet.

– Vi vet jo at alle fortjener å bli møtt med kjærlighet. Det mener jeg at skal være mulig å se på oss som jobber her, legger hun til.

Ringvirkninger

Kjærligheten ser det også ut som om studentene merker. I hvert fall har de stemt henne frem som den beste foreleseren ved NLAs studiested på Breistein.

Selv om Haukås føler seg veldig heldig som får jobbe med studenter, var det ikke bare lett å slutte å jobbe i barnehage.

Jeg ønsker så sterkt at alle mennesker skal få utvikle et godt selvbilde og en god selvfølelse. Det har store konsekvenser i livet, hos både små og store

– Den første tiden savnet jeg det å jobbe i barnehage veldig. Barn er så fantastisk hengivne, og man må bare bli glad i dem. Heldigvis har jeg en klok mann, som minnet meg på at da jeg jobbet i barnehage, kunne jeg utgjøre en forskjell for akkurat de barna som jeg hadde da. Her har jeg fire ganger så mange studenter, og hver av dem kommer til å få minst like stor betydning for de barna de kommer til å møte, understreker hun.

Viktig arbeid

Nettopp på grunn av den betydningen studentene kommer til å få i barns liv, syns Haukås det er så viktig å få dem engasjert i undervisningen.

– Jeg gleder meg til undervisningen, men jeg kan også være ganske nervøs. Det er så viktig at de blir engasjerte barnehagelærere, og det starter hos oss – i undervisningen.

– Jeg ønsker så sterkt at alle mennesker skal få utvikle et godt selvbilde og en god selvfølelse. Det har store konsekvenser i livet, hos både små og store, legger hun til.

Teori og praksis

De som så utdelingen av utmerkelsen Årets foreleser, så at det betydde mye for høgskolelektoren.

– Det er helt vilt at studentene stemmer meg frem som årets foreleser. Jeg håper de gjør det fordi jeg er meg, og at jeg våger å være den jeg er.

Studentene har i sine tilbakemeldinger understreket at de setter pris på Haukås´ evne til å koble teori og praksis.

– Teorien kan være tørr og kjedelig også, men knytter man den til realiteten i barnehagen, blir det lettere å se hvorfor vi skal kunne det. Derfor deler jeg både tabbehistorier og suksesshistorier med studentene mine, forteller hun.

Hører hjemme her

En ting er Lise Einarsen Haukås helt sikker på; at enten må hun jobbe i barnehage, eller så må hun jobbe med studentene som skal jobbe i barnehage. Begge deler gir henne mye glede, og mange å være glade i.

– Jeg tror ikke jeg taper noe på å bli glad i mange mennesker. Det å bry seg om andre gjør livet rikere.