Nært møte med verdens beste musikere

Lars Jacob Flatekvål (21 år) går første året på bachelor i Musikk, menighet og ledelse på NLA Oslo. Drømmen er å kunne leve av musikken. Arbeidet som musiker fikk han se på nært hold på studieturen til Chicago i høst.

Hvorfor vil du jobbe med musikk?

–Det er et driv jeg har, som jeg ikke har med noe annet. Jeg har aldri lært så mye, eller vært så motivert, som jeg er med musikk, svarer han overbevisende.
På studieturen besøkte studentene lydstudioer, universiteter, kirker og konserter. Men det som gjorde mest inntrykk på denne musikkstudenten var et spontant besøk til et lite lydstudio.

Inspirerende studiobesøk

–Vi ble invitert til dette studioet da vi var i Trinity Church, en gospelkirke i Chicago. Der fikk vi sitte i kontrollrommet og se at de jobbet. De kom inn og hadde en idé, en gnist. Og i løpet av to, tre timer hadde de ferdig innspilt to låter som var skikkelig bra. Det inspirerte meg veldig, forteller han.

På et annet studio, Chicago Recording Company, lærte han om hvor viktig det er å være profesjonell i jobben som musiker.

–I dette studio kommer alle når de spiller inn i Chicago. Coldplay har vært der, Michael Jackson og Lady Gaga. Der snakket de mye om å ha riktige folk til jobben. Det å være forberedt, komme til avtalt tid, være grei rett og slett. Du skal ta det like seriøst som alle andre yrker. Det er mange som er kjempeflinke, men er de ikke sympatiske eller hvis de er slappe, da fungerer det ikke.

Tette bånd mellom Chicagostudentene

–Noe av det fineste med turen var båndene vi knyttet. Det å bli kjent med de du skal studere med, spille sammen med, er utrolig viktig. Det er de fra turen jeg henger mest med nå. Det er jo fordi vi opplevde så mye kult sammen, forteller Lars Jacob.
Lars Jacob kan virkelig anbefale turen til andre og ønsker nå å ta et semester i Chicago, som han har mulighet til på tredje året.

En 28 år tradisjon

–Vi hadde med en fantastisk gjeng på årets tur, forteller John Vegard Schow som underviser i musikk og var med på turen.

–Gjennom våre lokale kontakter i Trinity Church og North Park University fikk vi mange unike musikk-øyeblikk der vi møtte noen av verdens beste musikere.
Musikkstudenter fra NLA har reist på denne turen i 28 år, og startet da musikkstudiene var en del av Bibelskolen i Staffeldtsgate. Det var Peter Sandwell som tok med seg 75 musikkstudenter til Chicago i 1991. Nå veksler de mellom å dra til Chicago og Los Angelas.

–Studentene er i USA for å observere og lære om populærmusikkens historie og hvordan dette preger musikk i dag. Det meste av dagens popmusikk og gospel har sin bakgrunn i USA og derfor reiser vi til røttene for jazz, blues og gospel, forteller Schow.

–Studieturen inspirerer ofte studentene til å jobbe hardere og få en annen visjon for det de jobber med, sier John Vegard Schow som selv har lang erfaring i musikkbransjen.