Anerkjent avistegner gikk på NLA

Da Morten Mørland startet på NLA Høgskolen Gimlekollen for å studere journalistikk, ante han ikke at det var avistegner i The Times UK som skulle bli hans yrke.

Veien til et yrke kan være både rett frem og kronglete, og for Morten Mørland var den svært overraskende. Å få jobbe med interessen for tegning var ikke noe Morten Mørland hadde planlagt, men han merket raskt i studiet at han var mer interessert i det grafiske enn selve skrivingen.

Tegnet først kun som hobby
Som journalistikkstudent på Gimlekollen fikk han praksisplass i Dagens Næringsliv.
Det var der han fikk teste ut tegneferdighetene i avis for første gang, noe han trodde skulle forbli en hobby.

– Avistegneren i Dagens Næringsliv, Per Elvestuen, var bortreist den første uken av praksisen. Da de så at jeg kunne tegne, ble jeg plassert på hans kontor og endte opp med å illustrere artikler hele uken. Jeg fikk til og med en forside, forteller Mørland som på det tidspunktet lærte at tegning faktisk var en karrierevei.

Elvestuen ble etter hvert Mørlands mentor. – Han var fantastisk generøs med tid og å gi råd både da og senere. Etter det var det ingen vei tilbake til skrivende journalistikk for meg, sier Mørland.

Oppdaget av berømt tegner
Etter året på Gimlekollen reiste Mørland til England for å studere grafisk design. I arbeidet med hovedoppgaven intervjuet han den berømte tegneren Peter Brooks i The Times, og under intervjuet oppdaget de Mørlands tegneferdigheter. Han fikk straks
tegneoppdrag og etter kort tid var han fast ansatt i avisen.

Praksis åpnet dører
Studiene ved NLA Høgskolen har generelt sett et nært forhold til praksisfeltet, noe Mørland også fikk erfare den positive effekten av.

– Gimlekollen åpnet dører for meg, mer enn noe annet. Hadde jeg ikke hatt praksisen i DN, ville avistegneryrket forblitt noe ukjent i lang tid. At jeg hadde hatt tegninger på trykk der, gjorde at jeg etterpå fikk jobb som avistegner for Agderposten. Og uten den erfaringen å vise til, hadde jeg nok heller ikke fått muligheten i The Times, forteller han.

Tegnende journalist
Kunnskapen Mørland fikk om journalistikk i studiet, var viktig for karrieren. – Det har fulgt meg siden. Respekten for faget og ansvaret som følger jobben. Jeg ser på meg selv som tegnende journalist. Jeg begynte studiene med en interesse for aviser og forlot det året etter med et brennende engasjement for journalistikk, sier han. 

Selvportrett av Morten Mørland

Selvportrett av Morten Mørland

Minner politikere på at de ikke er ufeilbarlige
The Times er en av de mest innflytelsesrike avisene i Storbritannia. Mørland har nå tegnet fast der i 17 år og vunnet flere priser for sitt arbeid. I norske aviser er det mest vanlig at avistegninger er illustrasjon til en konkret sak. I The Times er tegningene selvstendige kommentarer rundt hovedsakene i nyhetene.

– Tegningene mine er ofte humoristiske, men det er ikke nødvendigvis det som er poenget med dem. Min jobb er mer å ta nyhetene “på kornet.” Humor er et effektivt verktøy, men naturligvis ikke alltid passende, forteller Mørland.

Han beskriver jobben sin slik:
– En kollega her i London sammenligner jobben vår med slavene i Romerriket, som hadde oppgaven med å gå bak keisere og minne dem på at de var vanlig dødelige. Vi minner daglig våre politikere på at de ikke er ufeilbare.

I tillegg tegner Mørland forsidene for det politiske bladet The Spectator. Han tegner også for VG og har de senere årene begynte å animere tegningene sine.

Da The Times fikk betalingsmur ville de tilby noe ekstra for betalende lesere. – Derfor ble mine animerte politiske kommentarer en del av det, forteller Mørland. – Det er fabelaktig tidkrevende, for jeg gjør hele prosessen selv. Skriver manus, tegner, animerer og redigerer. Stemmene får jeg noen andre til å gjøre. Jeg prøvde i starten å gjøre dem selv, men det fungerte dårlig at samtlige britiske politikere hadde et snev av norsk aksent, forteller nordmannen som kommer til å bli boende i England.

En av Morten Mørlands tegninger

En av Morten Mørlands illustrasjoner