Journalisttalentet med den skarpe pennen

Etter 20 år rettet Karl Almedal endelig sitt blikk mot journalistikken, og talentet hans ble raskt synlig. Nå jakter han på å avdekke urett i Kristen-Norge.

Karl Almedal sitter i salen. Han er nominert til tre priser under Gullparaplyen, Bergens-journalistenes årlige prisutdeling. Etter utdelingen av de to første prisene, lå håpet om seier nettopp der. Så lyder det fra scenen.

«Årets unge talent går til Karl Almedal!»

– Jeg tror jeg var den mest overraskede i salen. De andre på Dagen-bordet begynte å juble, mens jeg var mer på «hva er det som skjer?», forteller Almedal.

Den snart 28 år gamle Dagen-journalisten var nominert til «Årets podkast» og «Årets studentpris», men ble til slutt hedret med prisen for «Årets talent».

– Jeg har vel sagt at det var både det gøyeste og kleineste jeg har opplevd, sier Almedal med et smil.

– Jeg tenkte at sjansene mine var små, men det var veldig kjekt. At jeg kan lage den type journalistikk som jeg lager, få gjennomslag, vinne priser, bli anerkjent. Det er veldig kjekt.

Samtidig betyr det noe for avisen han representerer.

– Det sier jo noe om Dagen også. At vi er en seriøs avis som satser på undersøkende journalistikk. Vi ønsker å avdekke ting i Kristen-Norge og det ser resten av Norge at vi får til.

Kjærligheten banet vei mot journalistikken

Vi hopper frem i tid. Karl Almedal, undersøkende journalist i den kristne avisen Dagen, viser vei gjennom kontorlokalene til Dagen i Bergen. Han finner seg til rette i en sofa i avslapningsområdet, og unnskylder seg om han skulle fremstå litt trett. Han er tilbake fra to uker med pappapermisjon etter nylig å ha blitt far for første gang. Fra 1. juni var han i gang som fulltidsjournalist i avisen, men prisen viser at han allerede er en viktig stemme for Dagen.

Det var en tilfeldighet at han endte opp i avisen Dagen i Bergen. Almedal har opplevd oppveksten nær havgapet i kystbyen Ulsteinvik. Etter å ha tilbragt et år på Bildøy Bibelskole like utenfor Bergen, befant han seg så i Kristiansand.

– Det var kjærleiken holdt jeg på å si. Det var Kristin, som studerte sykepleie i Grimstad, forteller han og henviser til hun som etter hvert ble hans kone.

– Jeg var usikker på hva jeg ville. Jeg vurderte økonomi og andre fag, men på en eller annen måte begynte jeg å tenke på journalistikk og ble giret på det.

Karl Almedal jobber på kontoret sitt hos avisen Dagen i Bergen

Vil jobbe med kristenliv

Noen journalister har drømt om å jobbe i mediene siden de var ti, gjerne med en deltidsjobb i lokalavisen før de har nådd konfirmasjonsalder. Almedal skulle gjerne vært en av dem, men slik ble det aldri.

– Altså, Dagen er min første jobb i pressen.

Når man ser på alt han kunne ha jobbet med, er det tydelig at journalistikken er det perfekte valget for den unge sunnmøringen.

– Jeg har så mange interesser! Økonomi, politikk, religion og livssyn, for å nevne noe. Det var en rekke faktorer som førte til at jeg tenkte at journalistikken er perfekt.

For Almedal gikk det fort da han først startet på journalistikkutdanningen på Gimlekollen i Kristiansand (NLA i Kristiansand). Allerede fra starten tenkte han at det var i Dagen han ville jobbe, og to år ut i utdanningen startet han med å skrive for den kristne dagsavisen.

– Jeg hadde en sterk interesse for å utforske kristenlivet og de ulike aspektene ved Kristen-Norge, inkludert politikk, menighetsliv og økonomi. Det er en betydelig økonomisk dimensjon i Kristen-Norge, sier han.

En avis på «innsiden»

I tillegg til å ha et bredt spekter av interesser, har Almedal også vært en kritisk røst, noe som ikke alltid har vært like populært.

– Jeg tror journalistrollen passer godt for meg. Da kan jeg stille alle de spørsmålene jeg ønsker å stille til menighetene.

– Kunne du ikke gjort en slik jobb i en sekulær avis?

– Jo, det kunne jeg sikkert. Vi har flere kristne aviser i Norge, og vår kjennskap til disse miljøene er helt annerledes enn det for eksempel VG har, hvor de ser det mer fra utsiden, forklarer han.

Sjefsredaktør Vebjørn Selbekk gitt ham stor frihet. Som et resultat av dette har avisen nylig lansert sin første True Crime-podkast med tittelen "Kirkebrannene". Denne podkasten førte til at VisitNorge fjernet informasjon fra sine nettsider der de reklamerte for såkalt "black-packing", som innebærer besøk til steder der kirker har brent ned.

– Det er jo det som er det fine med å jobbe i en mindre avis. Veien til ledelsen er kort, og det er enkelt å selge inn ideer. Det betyr at jeg har fått jobbe mye med saker som jeg har hatt lyst til. For eksempel har jeg dekket konflikter i Norge IDAG det siste året.

Karl Almedal jobber ved skrivepulten sin, mens det i forgrunnen henger en kopi av forsiden til Dagen med bilde av Almedal da han fant prisen for «Årets journalisttalent» i Bergen.Karl Almedal havnet på forsiden av egen avis dagen etter prisutdelingen.

Utfordrende å være kritisk

Det siste året har han rettet et kritisk blikk mot flere aktører i Kristen-Norge.

– Det kan være utfordrende til tider, og jeg har hatt flere opplevelser knyttet til dette. Men det er slik det er når du er journalist i Kristen-Norge: Du får oppleve sider som ikke nødvendigvis er synlige for mange andre.

Det er velkjent at journalister ikke alltid er høyt verdsatt i det kristne landskapet her i landet, men den kritikken som rettes mot ham, holder ham ikke våken om natten.

– Uansett om kritikken er berettiget eller ikke, er vi avhengige av kilder. Det er viktig å opprettholde en god tone. Derfor er det nødvendig å være vennlig mot alle, selv om de ikke alltid er vennlige tilbake. Det er en forhandlingssituasjon som krever balanse.

Ingen tom brønn

Det siste året har Almedal startet på en master i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen. Og nettopp dekningen av konfliktene i Norge IDAG, har fått plass i masteroppgaven. Når oppgaven er levert, blir Karl Almedals byline å se i avisen Dagen i lang tid fremover.

– Jeg ser at det er mange prosjekter som gjenstår å utforske. Vi har fortsatt ikke tømt brønnen helt, konkluderer han.