Studentbyen Kristiansand

Skal du bli student i Kristiansand? Velkommen til en idyllisk storby med småbysjarm! Her er gode tips til hvordan du skal bli kjent med byen!

Dyreparken og Palmesus er kanskje det de fleste studenter forbinder med Sørlandets hovedstad. Men Kristiansand er også en super studentby – hele året!

BARE studenthus

I midten av august 2023 skal et splitter nytt studenthus åpne i sentrum av byen. BARE blir et samlingssted for alle studenter på de ulike høyskolene og Universitetet i Kristiansand. I de gamle lokalene til Kunstmuseet i Skippergata blir det kafé, scene, en stor sal, black box-sal, hvor du bl.a. kan gjøre teater, revy og stand-up. Målet er å lage en møteplass og ha arrangementer, slik at studenter har mulighet til å bli kjent med hverandre på tvers av studiesteder og utdanninger.

SiA Studentliv

Med appen SiA Studentliv har du enkel oversikt over sosiale arrangementer for studenter i Kristiansand (både i velkomstuka og resten av året). Du får også oversikt over studentrabatter og SiAs tjenester (Studentsamskipnaden i Agder).

Kvadraturen

Sentrum av Kristiansand kalles Kvadraturen, etter sin særegne utforming med rektangulære kvartaler. I hovedgata Markens yrer det av liv hele sommerhalvåret, med butikker og cafeer som perler på en snor, og på Torvet ved Domkirka er det både store konserter og festivaler, grønnsaksselgere og uterestauranter. Ta deg en sykkeltur på kryss og tvers i hyggelige Posebyen og opplev Kristiansands eldste bydel.

student i kristiansand

Naturperler

Baneheia er et populært turområde like nord for Kvadraturen, hvor stiene snirkler seg mellom utsiktspunkt og badevann. Via stiene kan du komme deg til Ravnedalen; et idyllisk parkområde med kafe og utendørscene ved bydelen Grim.

Odderøya finner du teater- og konserthuset Kilden og en del av Fiskebrygga. Dette er også et deilig turområde, med strender, svaberg, tidligere festningsverk og konsertlokaliteter.

Langs Strandpromeden i byen, som går fra Bystranda til Fiskebrygga, finner du flere badestrender, Christiansholm festning, restauranter og grønne parkområder som «Nupenparken».

I bydelen Gimlekollen, hvor NLA Høgskolen ligger, kan man gå rett ut i Jegersberg, byens fineste turterreng med mange merkede turstier, lysløyper og badevann.

Det er sjeldent godt skiføre i Kristiansand, men på Lund finner du spreke akebakker, og på Torvet lager de en stor bane med skøyteis. Og du trenger bare å dra til nabokommunen Vennesla for å få nydelige skiløyper på Sandrib, og du kan ta dagsturer til Bortelid eller Hovden for å lufte alpinskiene.

Organisasjonsliv

Det er nok av ting å finne på, og mange som setter pris på at du engasjerer deg. Studentsamskipnaden har mange studentforeninger, og du kan møte et aktivt kirke- og menighetsliv i byen. Idrettslag, teatergrupper, Røde kors, Turistforeningen og mange andre organisasjoner står klar til å ønske deg velkommen inn i fellesskapet. 

Transport

I Kristiansand kan du fint komme deg rundt på sykkel. Eller du kan hive deg på en elsparkesykkel fra Voi eller Bolt. Sjekk også bussrutene på akt.no.

Komunale tilbud

Kristiansand kommune har laget en egen studentside med praktisk informasjon og oversikt over ulike kommunale tilbud til studentene. Sjekk den ut her.  Visste du for eksempel at alle studenter som melder flytting til kommunen kan søke om gratis busskort?

Vil du bli NLA-student i Kristiansand?

Se Hanna og Marius fortelel om studiene i Kristiansand i denne filmen!