Økt studiemotivasjon etter utveksling

Svein Idar Eliassen tok et utvekslingsår til Kobe International University i løpet av sin bachelorgrad i interkulturell forståelse. Dette førte til at han ønsker å ta en bachelor til.

Svein Idar Eliassen (27) studerer en bachelorgrad i interkulturell forståelse ved NLA Høgskolen i Bergen. Siden videregående skole har han hatt interesse for japansk kultur. Da muligheten for utveksling til Kobe International University oppstod, var det ingen tvil at han ville reise:

- Da vi fikk muligheten til å reise til Japan via NLA, så var svaret klart ja! Det var ikke  akkurat vanskelig å si ja til det.

Fascinert av kulturforskjellen

Før utreise hadde Svein Idar satt seg inn i japansk kultur og språk i flere år. Allikevel ble han overrasket over kulturforskjellen da han ankom Kobe.

- Du kan lese deg opp, men det er noe helt annet å oppleve kulturen når du er der. Jeg hadde satt meg inn i språket, bøyningsformen og alt det språkmessige i forveien, men det er en ting å snakke språk, en annen ting å snakke kultur, bemerker Svein-Idar. 

- Det er en ting å snakke språk, en annen ting å snakke kultur.

Den japanske kulturen bærer flere særpreg fra den norske. Svein Idar måtte lære seg bukking som hilseform og bruk av navnetitler i dagligtalen. Via en kulturklubb på skolen, fikk han oppleve japansk matkultur og måltider hvor alle forsynte seg fra retter servert midt på bordet.

- Det mest uvante var den store folkemengden, som førte til at de har et system på alt: Hvordan de går på gaten, hvordan de skal tre inn på et tog. De har forskjellige regler i forskjellige byer. De lager seg køer, akkurat som bilveier. Det er systematisk, hvilket er uvant med den lille befolkningen vi har i Norge, forteller Svein Idar.

imageidqxo.pngUnder utvekslingsoppholdet til Kobe International University fikk Svein Idar oppleve blant annet takoya (japansk gatemat) og villhjort i hjorteparken.

Lærte vekk norsk kultur

I Kobe University møtte Svein Idar på klassekamerater fra hele verden. Den vanligvis sjenerte studenten ble tatt godt imot av en japansk klassekamerat, som tok ham rundt og hjalp ham med å komme ut av komfortsonen.

- Jeg gikk mye mer ut i Japan enn jeg vanligvis gjør i Norge. Det var fordi det var så mye å oppleve. Det var veldig spesielt å oppleve den japanske kulturen med andre japanere i stedet for å dra der som en turist, forteller Svein Idar.

Ved flere anledninger fikk Svein Idar introdusert norsk kultur til japanere. Universitetet arrangerte blant annet en internasjonal matfestival på en lokal videregående skole, hvor han fikk lage tilslørte bondepiker som falt godt i smak hos elevene. På en skitur med klassen fikk han også lært vekk skiteknikker til sine klassekamerater.

- Norsk skikultur er veldig kjent i Japan! Jeg var på fjellet sammen med klassen, men de kunne ikke stå på ski i det hele tatt. Da får man en stolthetsfølelse av at dette er noe jeg kan, og dette er noe jeg kan bidra med å lære vekk, smiler Svein Idar.

image3b0ns.pngimage944hs.pngEn interkulturell opplevelse: under studieoppholdet fikk Svein Idar lære om den japanske kulturen samtidig som han lærte vekk sin norske kultur.

Nye muligheter etter utveksling

Svein-Idar hadde planlagt studieoppholdet tidlig og spart opp penger fra deltidsjobb og fått støtte fra Lånekassen. Til andre studenter som ønsker å reise til Japan, råder den tidligere utvekslingsstudent at man bør øve på kanji, ta med seg en adapter, og tørre å spørre spørsmål:

- Jeg var kanskje litt overforberedt. Jeg tenkte hvor vanskelig ting kunne bli, og hva om jeg ble ensom. Så jeg tok med meg Nintendo Switch for underholdning, men jeg brukte ikke den en eneste gang mens jeg var der. Selv under koronaperioden.

Utenlandsoppholdet ga Svein Idar ny studiemotivasjon og nye framtidsplaner. Planen framover er å ta en ny bachelor i japansk og dra på et ny utvekslingsopphold til Japan. Videre vurderer han å bygge på videre med pedagogikk eller en master i samme fagfelt.

- Jeg synes at japansk er veldig fascinerende og kan tenke meg å jobbe med oversetting eller internasjonale relasjoner - iallfall samhold mellom Norge og Japan, forteller Svein Idar entusiastisk og legger til:

- Kanskje jeg engang i framtiden jobber med internasjonale studier knyttet til Japan, eller reiser på studieturer med andre norske studenter. Det er mange muligheter i framtiden!

IMG_20200129_155831.jpg