Klimaangsten får plass i musikken

Med nydelig stemme synger Hilja Løvvik melankolske låter inspirert av eget liv. Hennes bekymring for klimautfordringene kommer også til uttrykk i musikken.

Hilja, som er hennes artistnavn, blir inspirert av naturen, det som skjer i livet hennes og forteller at musikken oftest er ganske melankolsk. I det siste handler låtene hennes mer og mer om bekymringene hun har for klima.

-Jeg har lenge vært engasjert i miljøbevegelsen og prøver å sette det på dagsorden gjennom musikken. Jeg skriver mye om mine følelser knyttet til klima og får da skrevet ut om min klimaangst, forteller hun.

Hva ønsker du å formidle med musikken din?
-Jeg skriver personlige tekster og håper folk vil kjenne seg igjen, finne seg selv, sånn som jeg gjør gjennom min musikk. Ofte forstår jeg ikke med en gang hva jeg ønsker å uttrykke, før jeg har skrevet sangen. Først da skjønner jeg hva jeg føler. Jeg håper at andre kan gjøre det samme med min musikk.

Årsstudium i låtskriving

Løvvik tar årsstudium i låtskriving ved NLA i Oslo. I fjor gikk hun på Viken folkehøgskole, der flere av NLAs musikkstudenter har sin bakgrunn. Hun valgte NLA fordi årstudiet er ganske unikt.

-Det er ikke mange andre utdanningsinstitusjoner som har låtskriving. Det appellerte til meg og jeg syns det er kult at man kan utdype seg i det faget, sier Løvvik.

Den unge låtskriveren og artisten har bare vært på NLA i noen uker, men føler seg allerede inspirert. – Det har vært veldig bra så langt. Det er utrolig flinke lærere, så jeg kommer ut av timene og er inspirert og får lyst til å jobbe mer med å skrive min musikk.

Veien fra en god idé til en bra sang

Mange musikere forteller om hvordan musikken ‘kommer til dem’, og selv om Løvvik også opplever det samme, understreker hun at det skal mer til.

-Man må ikke undervurdere det arbeidet som ligger bak. Og jeg har etter hvert lært at det er veldig stor forskjell på en bra sang og en god idé, sier hun. -Det som er jobben er å lære seg å bruke de gode ideene, så de blir en bra sang, avslutter Løvvik.

Aktuell med låten Spor på isen, sjekk ut på https://soundcloud.com/hiljamusikk