- En opplevelse jeg unner alle!

Grunnskolelærerstudenten Inge André Flaat tok et utvekslingssemester ved San Diego State University i løpet av sitt studium. Det ble en opplevelse som blant annet bidro til en tryggere læreridentitet.

Inge André Flaat (24) studerer grunnskolelærer 5. – 10. trinn ved NLA Høgskolen i Oslo, og valgte å dra på utveksling i løpet av studietiden. Etter mange år med utdanning i storbyen fristet et avbrekk med utveksling til utlandet. Med flere reisedestinasjoner å velge mellom, falt valget til slutt ned på barndomsdrømmen – USA!

- Jeg har aldri vært i USA før. Jeg har alltids hørt historier fra vennene mine som har vært i USA og som skryter av landet. Så da ble det USA, noe som jeg er veldig fornøyd med i dag, smiler Flaat.

God erfaringsbank

- Erfaringen med å gå på universitet i USA er en fin kompetanse for meg som lærer. Jeg fikk se hvordan professorene underviste, hvilke metoder de benyttet, hvordan de fanger klassen og forholdet som de har til studenter. Det er gull verdt.

Med over 30 000 studenter ved San Diego State University i subtropiske California, er det amerikanske universitetet et ganske annerledes studiested enn NLA Høgskolen i Oslo. Fra skilpadder midt på campus, klassekamerater fra hele verden, til utallige sosiale arrangementer, fikk Flaat den amerikanske opplevelsen han hadde sett for seg.

- Vi surfet minst en gang i uken i regi av universitetet. En dag hadde vi Nintendo-dag. En annen dag entreprenørskapsdag, hvor studentene kunne komme med ulike ideer. En annen gang var det slackliner over hele skolen og sjongleringsballer.

- Det er en god erfaringsbank, uttrykker Flaat.

Inge André trivdes godt på SDSU. Her fikk han oppleve skilpadder midt i campus, se på fotballkamper, og dra på surfing i regi av universitetet.

Tryggere på sin identitet som lærerstudent

Under utvekslingsoppholdet fikk Flaat oppleve det store kontinentet ved å leie bil. Han kjørte blant annet til Los Angeles, Las Vegas og Mexico som lå noen timer unna. Nasjonalparkene Grand Canyon, Zion National Park, og Yosemite National Park kom også på besøkslisten.

- Å reise rundt var noe av det aller mest inspirerende, forteller Flaat.

Etter studieoppholdet erfarte Flaat at han også hadde gjennomgått en personlig utvikling.

- Oppholdet har forandret meg på mange måter. Jeg er tryggere sosialt, mer selvstendig, og har blitt bedre på i språk. Så har jeg har også blitt mye mer eventyrlysten på nye opplevelser. Jeg har også fått venner for livet - over hele verden, legger Flaat til.

File_039.jpgimagezfk38.png
Ved å leie en bil, kjørte Inge André rundt omkring i USA og fikk oppleve mange steder – blant annet Hollywood og nasjonalparken Grand Canyon.

Bedre i språk

Med venner fra alle verdensdeler kommuniserer han mye på engelsk som var et språk han opplevde seg lite trygg i før han reiste.

- Engelsken min var ikke så bra før jeg dro på utveksling. Da vi begynte med forelesninger var de første ukene krevende. Men så løsnet det, forteller han.

I tillegg til det språklige var forelesningene i USA også uvante. Kulturforskjellen i klasserommet fikk ham til å reflektere over sin egen identitet som lærer og hvordan han selv ønsker å undervise.

- Erfaringen med å gå på universitet i USA er en fin kompetanse for meg som lærer. Jeg fikk se hvordan professorene underviste, hvilke metoder de benyttet, hvordan de fanger klassen og forholdet som de har til studenter. Det er gull verdt. Det er veldig annerledes enn i Norge, mener Flaat.

imageujn6.pngimage4v89f.pngEtter utvekslingsoppholdet sitter Inge André igjen med mange minner og venner fra hele verden.

Får mye igjen

Før Flaat bestemte seg for å reise, var det flere problemstillinger som han måtte vurdere. Blant annet det økonomiske. Vertsinstitusjonene i USA krever skolepenger og selv om Lånekassen gir full støtte til utvekslingsopphold, må du ta høyde for boligutgifter og andre kostnader i løpet av studieoppholdet.

- Nå er det et år siden jeg dro og jeg kan spørre meg om det var verdt å få mer studielån? Ja, det var det, konstaterer han.

- Du får så mye igjen.

Til andre studenter som vurderer om de skal reise ut på utveksling har Flaat en tydelig oppfordring:

- Reis! Når jeg ser tilbake på halvåret mitt så var det et utrolig flott år! Du får et felleskap med andre utvekslingsstudenter og virkelig mange flotte opplevelser. Det er en tid jeg savner veldig, avslutter den fornøyde utvekslingsstudenten.

File_031.jpgimagef2u1d.png